Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZendFramework][ZendFramework2][ZF2] Jak używać klas z innego modułu?
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
inconformista
Witam wszystkich forumowiczów,

Ostatnio zacząłem się uczyć ZF2 i mam małe pytanie do bardziej doświadczonych:

Buduję aplikację złożoną z dwóch modułów. Czy możliwe jest korzystanie w obu z nich z tych samych klas bez potrzeby duplikowania ich? Przykładowo w modelu Application mam klasę AlbumTable dziedziczącą po TableGateway i chciałbym móc korzystać z niej również w drugim module. W podejściu z tutorialu musiałbym ją skopiować do drugiego modelu a tego właśnie chciałbym uniknąć. Czy jest możliwość wyciągnięcia klas "na zewnątrz" tak żeby były wspólne dla wszystkivh modułów aplikacji?

Z góry dzięki za odpowiedzi smile.gif

Pozdrawiam smile.gif
salfunglandyare
jak najbardziej, Możesz wykorzystać helpera partial() przy tworzeniu widoku do uzyskania dostępu do części obiektu z innego modułu
crafter
Jasne wszystkie configi z każdego modułu są mergowane więc jesli gdzieś module.config.php zadeklarujesz sobie tablegataway to bedizesz mógł go używać w innym module pod warunkiem że po drodzę go nie nadpiszesz;).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.