Oddać? To nie jest zlecenie komercyjne, ani nawet zlecenie. Piszę to sam dla nauki języka php. Początki są trudne, tak jak ze wszystkim. Natomiast będę siedział przy tym dopóki nie zadziała chodź by nie wiem ile czasu miałoby mi to zająć.
Mimo wszystko dziękuje za podpowiedzi.
Uparty jak osioł

. Jeszcze nie przekazuje statusu zlecenia do bazy co w późniejszym czasie pewnie będzie konieczne tak jak pobieranie kolorów z tabeli. Na razie mam tyle
<?php
//Łączenie się z bazą danych i tabelą
$conect = mysql_connect('host','baza','hasło') or
die ('<h2><Padł serwer</h2>');
mysql_query("SET collation_connection = utf8_polish_ci");
//--Blok nadawania numerow zlecen
//nadawanie numeru zlecenia
//zwieksza wartosc o 20
$liczba = "20";
//laczy date z liczba
$nr_zlecenia = $data.$liczba;
//sprawdza ilosc wierszy w bazie
//sumuje numer zlecenia zwieksza o ilosc wierszy w bazie i zwieksza o 1
$zlecenie_id = $nr_zlecenia + $ilosc_wierszy + 1;
//-------------------------------
$kolor = $_POST['kolory'];
$id = $_POST['id'];
echo '<tr style="background-color:'.$kolor.'"><td>'.$wynik['zlecenie'].'</td><td>'.$wynik['imie'].'</td><td>'.$wynik['nazwisko'].'</td><td>'.$wynik['telefon'].'</td><td>' .'<form method="POST"><select name="kolory">
<option value="-">status</option>
<option value="red">przyjeto</option>
<option value="green">realizacja</option>
<option value="blue">zrealizowano</option>
<option value="orange">zapłacono</option>
</select>
<input type="hidden" name="id" value="'.$wynik['id'].'">
<input type="submit" value="zatwierdź">
</form>
</td></tr>';
}
//-----------------------------------
//Obsługa formularza
$imie = $_POST['imie'];
$nazwisko = $_POST['nazwisko'];
$telefon = $_POST['telefon'];
//Walidacja formularza
$nazwisko_s = strlen($nazwisko); $telefon_s = strlen($telefon);
if ($imie_s > 0 && $nazwisko_s > 0 && $telefon_s > 0){
mysql_query("insert into `Klient`(`id`,`zlecenie`, `imie`, `nazwisko`, `telefon`) values ('','$zlecenie_id','$imie','$nazwisko','$telefon')"); }
else{
echo "<h3 class=\"alert\">Wprowadź dane</h3>"; }
?>
Krok po kroku: zmieniam status zlecenia w wierszu trzecim i zmienia się kolor w wierszu trzecim i tak juz zostaje póki nie zmienie mu statusu na jakiś inny. zmieniam ststus z wierszu 10 analogicznie - pewnie tak jak działają niektóre programy do zarządzania zleceniami.
wchodzę sobie za dwa dni do aplikacji i patrzę ach te dwa mam na żółto czyli są do zrealizowania, te cztery na zielono czyli przyjęto do realizacji, następne osiem żółte czyli w tarskcie realizacji. itd.
To co napisałem przesyła w tej chwili numer id w zależności w jakim wierszu użyje forma - czyli zmieniam coś w wierszu z id 10 wyrzuca mi 10. Tak logicznie gdyby każdemu tr przyporządkować id = ID z bazy danych i na tej podstawie wykonać zmianę koloru tylko w tym wierszu w którym dane id jest zgodne z id wiersza w którym forma użyłem.
To tak nad tym myślę.