Z góry przepraszam za swój język, z PHP mam do czynienia od miesiąca a muszę zrobić jakiś dla mnie osobiście ciężki projekt i napotkałam przy tym 2 problemy.
Będę wdzięczna za wszelką pomoc i mam nadzieję, że zrozumiem co macie mi do przekazania

A więc mam pewną bazę danych, w której zajmuje się gabinetem zabiegowym dla pacjentów...
Na początku wyświetlam sobie tabelę w której znajdują się następujące kolumny(nazwa tabeli) id_pacjenta(pacjent), nazwisko(pacjent), imie(pacjent), pesel(pacjent), data_zabiegu(zabieg), komentarz(zabieg), nazwa_zabiegu(zabieg), nazwa stanu(slownik_stanu), komentarz(slownik_stanu) wyciagam te informacje odpowiednim zapytaniem umiszczonym ponizej:
$zapytanie = "SELECT pacjent.id_pacjenta, nazwisko, imie, pesel, data_zabiegu, zabieg.komentarz, nazwa_zabiegu, slownik_stanu.nazwa_stanu, slownik_stanu.komentarz FROM zabieg JOIN slownik_stanu on zabieg.id_slownika_stanu=slownik_stanu.id_slownika_stanu JOIN wizyta_skierowanie on zabieg.id_wizyty_skierowania=wizyta_skierowanie.id_wizyty_skierowania JOIN wizyta on wizyta.id_wizyty=wizyta_skierowanie.id_wizyty JOIN pacjent on pacjent.id_pacjenta=wizyta.id_pacjenta JOIN slownik_zabiegow on slownik_zabiegow.id_slownika_zabiegow=zabieg.id_slownika_zabiegow WHERE slownik_stanu.nazwa_stanu = 'nwykonany' ORDER BY data_zabiegu";
Wyświetla mi się tabela: (podaje tylko 1 przykładowy rekord)
ID pacjenta Nazwisko Imie Pesel Data zabiegu Informacje dodatkowe Nazwa zabiegu Status Komentarz
1 Kowalski Jan 111111111 2015-05-22 uczulenie na coś ablacja żylaków nwykonany
I teraz moje pytania:
1. Po pierwsze czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak mogę uzyskać w osobnym oknie informacje z tabeli pacjent (wiem, że zapytanie powinno wyglądać tak SELECT * FROM pacjent WHERE id='$id') po kliknięciu w ID wybranego pacjenta w przypadku powyższego wyniku oczywiście w 1. Bardzo byłabym wdzięczna za konkretne informacje, gdzie trzeba coś wkleić albo czy muszę jeszcze stworzyć jakieś funkcje etc...
2. Potrzebuję uzyskać dostęp do modyfikacji kolumn data_zabiegu, nazwa_stanu oraz komentarz i chciałabym móc również kliknąć na wybrany rekord i dokonać jego edycji.
Domyślam się, że jest to proste ale w związku z tym, że jak pisałam wyżej mam do czynienia z php od miesiąca nie rozumiem połowy kodów powrzucanych na różne fora, w których te tematy są objaśniane.
Poniżej jeszcze fragment mojego kodu do wyświetlania tabel. Jeśli będzie potrzeba czegoś więcej to proszę o informację, umieszczę jakieś dodatkowe fragmenty w razie potrzeby.
Pozdrawiam serdecznie,
Paupa