Cytat(b4rt3kk @ 23.05.2015, 12:38:11 )

Nie "się używa", tylko Ty używasz. Mi die i var_dump w zupełności wystarcza.
Idąc tym tokiem rozumowania można powiedzieć, że JSON-a można używać regexpa bo przecież "mi wystarcza". Albo do xml-a też regexp, no bo "mi wystarcza". SOPA też można samemu na socketach napisać, i XML-a do niego w plain PHP zrobić, bo "mi wystarcza".
Tu nie chodzi o to, co komu wystarcza, a o to, że jeśli w danym języku masz dedykowane narzędzie to czegoś, które na dodatek jest kilka razy skuteczniejsze i efektywniejsze to się go używa. Nie chcesz go używać to nie. Nikt Cię zmuszać nie będzie. Ale nie sugeruj komuś, kto pyta o poradę takich rzeczy. Tylko tyle.
Cytat(b4rt3kk @ 23.05.2015, 12:38:11 )

Poza tym to od kiedy aplikacja decyduje za siebie? To programista musi przewidzieć pewne zachowania oraz to jak je obsłużyć. To że sobie rzucisz wyjątkiem nie znaczy, że aplikacja "magicznie" go wyłapie i obsłuży wedle własnego uznania.
Aplikacja zawsze decyduje sama za siebie. Metoda sama w sobie nie podejmuje decyzji o tym, jak błąd ma być obsłużony, bo to nie jej działka. Słyszałeś o czymś takim jak "Separation of concerns" czy "Single responsibility"? Medota łącząca z bazą ma za zadanie połączyć się z bazą. Jak nie może to rzuca wyjątek. To programista, w zależności od wielu czyników musi zdecydować gdzie i jak obsłużyć ten wyjątek.
Cytat(casperii)
Na razie nie chciałbym przechodzi na mysqli , chociaż nie ukrywam ,że jeśli ktoś by mi podpowiedział na przykładzie w taki sposób abym zrozumiał i podał silne argumenty prócz tego że "idzie nowe" to jestem wstanie zmienić swoją decyzję.
Wydaje mi się, że to jest całkiem dobry argument:
Cytat
This extension is deprecated as of PHP 5.5.0, and is not recommended for writing new code as it will be removed in the future.
Dla własnej wygody :)
Tutaj masz jeszcze fajny artykuł na ten temat:
https://blog.udemy.com/mysql-vs-mysqli/To nie jest tylko "Idzie nowe", ale racze idzie lepsze. Skoro masz dzisiaj wybów, to wybierze coś bardziej przyszłościowego.
A jeśli już pytasz o porady to jeszcze chciałbym namienić jedno. Nie wiąż swojej aplikacji mocno z bazą danych. Pamiętaj, że samo persistence to jest tylko drobny szczegół, bez którego można się obejsć całkiem długo. Nie zaczynaj od bazy, bo zły kierunek. Zacznij od działającego obiektowego kodu. To, jak będziesz zapisywał te obiekty i jak odczytywał to już inna kwestia. Dzięki temu nie będzie musiał naginać logiki do struktury bazy.