Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Struktura Strony PHP
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
martex
Witam
przerabiajac kursy czy to online czy też książkowe za każdym razem autor inaczej podchodzi do sklejania strony w całość
Postanowiłem napisać ten post ponieważ wielu z was jest doświadczonymi programistami i napewno wieci co najcześciej sie stosuje i co wypada najlepiej stosować
żeby wyrobić sobie nawyk dobrej techniki praogramowania

Moje pytanie brzmi jak wygląda tzz "Rusztowanie stron" chodzi mi bardziej o strony bez MVC a np prosta mini aplikacja

NP. Ja często spotykam się z tym ze w index.php includowane są osobno header content i footer
ale to wymaga doączania do każdego kontentu hedera i footera

Jak to powinno wyglądać czy może jakiś inny sposób bez controllera chodzi mi o Poprawny szkielet strony
Czy ktoś wypowie sięw tym temacie questionmark.gif
robertpiaty
Zamiast wywarzać otwarte drzwi i samemu tracić czas, użyj sobie coś co już jest zrobione i działa np. smarty.

Poprawnie to powinno być tak że masz jeden plik typu layout w którym masz wygląd strony i do każdego url zdefiniowane jaki plik widoku ma być pobrany i dołączony do pliku layout. W trakcie pisania czegoś takiego dojdziesz do wniosku że potrzebujesz coś na kształt helpera widoku itp itd.

Dobry programista powinien być "trochę leniwy". Chodzi o to żeby pisać taki kod który da się wykorzystać/wywołać również w innym miejscu oraz (tu już jest moje subiektywne zdanie) szukać gotowych rozwiązań które mają tą zaletę że są już gotowe i przetestowane przez społeczność (mam tu na mysli moduły i rozszerzenia).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.