Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]problem z napisaniem warunku do obsługi funkcji wywoływanej czasowo co 20 min
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ghastblood
Witam,

potrzebuje napisać skrypt który będzie wywsłał mi plik bazy danych na serwer zdalny(ftp) na którym będą wyświetlane informacje dla użytkowników

nie mam dostępu do cron w windowsie, ajaxa nie znam, chce zastosować windows scheduled task do odpalania skryptu ale chciałem dodać dodatkowo warunek do skrytpu

działanie skryptu

pobiera ostani czas updateu baz danych z bazy lokalnej

otwiera połączenie ftp
pobranie bazy z ftp
pobranie bazy z lokala

warunek(jeżeli ostatnia aktualizacja była wykonana 20 min temu lub więcej)
warunek (porównanie ostatniej modyfikacji baz danych)
jak spełniono warunki to wyślij bazę danych na ftp
aktualizuj czas aktualizacji

zakończ połączenie ftp

problem polega na tym że nie wiem jak sprawdzić czy ostatnia aktualizacja była wykonana 20 min temu wink.gif

mam pytanie jak odpalił bym Oracle VM VirtualBox z linuxem+server php na windowsie to czy z poziomu przeglądarki windowsowej połączę się z localhostem
ctom
Cytat(ghastblood @ 13.06.2015, 12:12:02 ) *
aktualizuj czas aktualizacji

problem polega na tym że nie wiem jak sprawdzić czy ostatnia aktualizacja była wykonana 20 min temu wink.gif

to z tego "aktualizuj czas aktualizacji" nie możesz pobrać czasu ?

Cytat
mam pytanie jak odpalił bym Oracle VM VirtualBox z linuxem+server php na windowsie to czy z poziomu przeglądarki windowsowej połączę się z localhostem

z przeglądarki na win łączysz się do VB przez jej adres IP ... lub ustawiasz w pliku hosts odpowiedni wpis
ghastblood
Masło maślane trochę, w bazie danych mam pole lastupdate gdzie zapisuję datę i czas ostatniej aktualizacji. Problem mam ze sprawdzeniem ifem czy ostatnia aktualizacja była 20 min temu
ctom
Cytat(ghastblood @ 13.06.2015, 12:43:42 ) *
Masło maślane trochę, w bazie danych mam pole lastupdate gdzie zapisuję datę i czas ostatniej aktualizacji. Problem mam ze sprawdzeniem ifem czy ostatnia aktualizacja była 20 min temu

w bazie danych masz tabele, tabele mają kolumny , a każdy wpis (rekord) to wiersz

więc ...
Kod
    jeżeli masz tą informację ($dana) w jakiejś tabeli X w wierszu Y to pobierasz ją z DB ...
        if( $dana < (time() - 20min) )  {wykonaj działania } else { die() }

Kod
    jeżeli masz w tabeli X rekordy dla których w kolumnie lastupdate zapisujesz informacje o czasie ostatniej modyfikacji ....
        SELECT coutn(id) as todo FROM .... WHERE lastupdate < (now() - 20min)
             if( $todo > 0 ) { wykonaj działania } else { die() }
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.