Zainteresowało mnie właśnie co się dzieje, gdy wysyłamy request to strony napisanej w PHP w porównaniu np. do NodeJS. W Node jak wiadomo serwer jest uruchomiony cały czas i tylko czeka na żądania.
Chciałem się dowiedzieć, czy tak samo jest w przypadku PHP, czy może, tak jak kiedyś słyszałem - silnik PHP jest startowany za każdym razem od nowa.
No i niewiele się dowiedziałem - tzn. znalazłem to: http://www.reddit.com/r/PHP/comments/2oviy...xecution_model/
I z tego wynika, że mogą być dwa scenariusze - z użyciem modelu CGI/FastCGI - tam interpreter jest startowany przy każdym request, oraz z użyciem mod_php - tu jest częścią APACHE i sobie działa czekając na żądania.
Tyle tylko, że nie wiem za bardzo jak sprawdzić jak to jest u mnie. Tzn. na localhoście, windows, mam zainstalowany XAMPP i tu w katalogu xampp\apache\modules nie ma pliku mod_php.so - czy to oznacza, że użyty jest pierwszy model (ten, gdzie PHP jest startowane za każdym razem)?
No to u mnie, a jak się dowiedzieć tego odnośnie hostingu dzielonego, który mam wykupiony?