Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX][JavaScript][PHP]Wtyczka - Kopiowanie z pliku i uzupełnianie formularzy na wskazanej stronie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
MrMajkel
Cześć wszystkim, od jakiegoś czasu planuje przygotować dla siebie wtyczkę Add-on do Firefoxa która będzie robiła dość prostą rzecz... mianowicie: Zapisywała wartości formularza ze wtyczki w pliku txt na serwerze a po wejściu na wskazane w skrypcie strony będzie uzupełniał znajdujące się na niej inputy wartościami z pliku.

Przykład: http://bodyup.sensido.pl/addon-ff-test/formularz.php

Po wypełnieniu pól klikamy na zapisz, na serwerze pojawia się plik tekstowy, po zapisaniu mamy możliwość podglądu zawartości pliku (zignorujcie 3 pole i przycisk transfer).

Problem jaki przede mną stoi jest następujący:

Napisanie skryptu rozpoznającego domenę jaka jest aktualnie odpalona i dobranie odpowiednich id inputów do domeny (czyli jak wchodzimy na stronę A skrypt rozpoznaje że input od imienia ma #name a na stronie B input od imienia będzie miał #imie i pobierze z pliku imię i je wstawi do konkretnych inputów).

Oczywiście ilość i adresy stron będą podane w kodzie na sztywno tak samo jak id inputów pod każdą domeną. To ma być ułatwienie do mojej biurowej pracy bo często wypełniam formularze praktycznie na tych samych stronach z tymi samymi danymi więc chcę podkręcić swoją produktywność związana z uzupełnianiem ich smile.gif

Dopiero zaczynam swoją przygodę z JS i PHP, szukanie informacji zajmuje bardzo dużo czasu i nie ukrywam że na razie większość rzeczy dla mnie wygląda jak szyfr wink.gif aczkolwiek zaczynam dostrzegać logikę programowania i powoli rozumieć co nie co ale nie na tyle aby napisać tak skomplikowaną rzecz jako swój pierwszy projekt smile.gif Możecie mi podpowiedzieć na co powinienem zwrócić uwagę przy tym projekcie, od czego zacząć i w którym kierunku iść aby dobrze połączyć PHP i JS ?
timon27
Pisanie wtyczki dla siebie samegoto dziwny pomysł...
" często wypełniam formularze praktycznie na tych samych stronach z tymi samymi danymi więc chcę podkręcić swoją produktywność związana z uzupełnianiem ich"
A czemu po prostu nie klikniesz dwa razy w tego inputa? Powinien pokazać ci podpowiedzi - skoro zawsze te same dane,
to podpowiedź będzie jedna, taka jaką chcesz.
MrMajkel
Nie do końca, wyobraź sobie że dziennie masz do wprowadzenia powiedzmy 20-30 zestawów danych składających się np z 14-18 wartości (pola tabelki) w około 20 różnych formularzach gdzie praktycznie w każdym formularzu input posiada inne ID smile.gif To daje praktycznie ponad 5600 inputów do uzupełnienia smile.gif więc zjada czasem nawet cały dzień smile.gif
Pyton_000
Tak, a w przeglądarce to się nazywa "Auto uzupełnianie Formularzy."
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.