Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wysyłanie plików za pomoca formularza
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Rastman
mam problem z wysyłaniem plików, a właściwie z ich obsługą w php. formularz wygląda nastepująco:
<form enctype="multipart/form-data" method="GET" action="upload_single.php">
Obrazek 1:<input type="file" name="thefile"></br>
<input type="Submit" name="submit" value="wyslij">

problem w tym, że php tworzy tylko jedna zmienną globalną $thefile, a powinien tworzyć 4 zmienne, między innymi $thefile_name. oczywiście moge zapisać plik pod nazwą, którą sam wklepię, ale fakt, że nie tworzy się zmienna $thefile_type bardzo utrudnia mi zycie.

Czy ktos wie dlaczego php nie tworzy 4 zmiennych, tylko jedną?
mike
A dlaczego mają byś 4 zmienne, przeciez wysyłasz jedno pole z formularza więc będzie jedna zmienna.

Wiesz w ogóle co to jest $_FILES ?
cim
  1. <?php
  2. $_FILES[ nazwa_pola_file ][name]
  3. $_FILES[ nazwa_pola_file ][type]
  4. $_FILES[ nazwa_pola_file ][size]
  5. $_FILES[ nazwa_pola_file ][tmp_name]
  6.  
  7. ?>

czy to wystarcza :?:
ADeM
sadsmiley02.gif A jak zrobić kilka pól na pliki i żeby dało się tylko pliki graficzne wgrac? sadsmiley02.gif
NuLL
Polom file dajes nazwe np. name='sentFiles[]' i po wyslaniu formularza dostaniesz tabllice z wyslanymi plikami.

Co do grafiki - po wyslaniu sprawdzasz rozszerzenie - jesli zle to przechodzisz do obslugi nast. pliku

Pzdr
ADeM
sadsmiley02.gif Nie kapuje.........
NuLL
jesli nazwa pliku w formurlarzu zaiwera naiwary kwadratowe to dostanie tablice po wyslaniu - robisz 10 pol z taka nazwa - to dostaniesz 10 rekordkow w tej tablicy po wyslaniu pliku
ADeM
Możecie dać jakiś przykład?
Rastman
mi te odpowiedzi wystarczą, po prostu w książce z której korzystałem zakładano, że zmienne globalne są włączone, a ja zamiast w $_FILES szukałem nieudolnie w $_POST worriedsmiley.gif pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.