Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Formularz kontaktowy PHP
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Eset96
Witam

Mam taki problem otoż posiadam formularz kontaktowy PHP, wszystko działa ale chciałbym zmienić formę e-maila który do mnie dochodzi.

Wiadomość dochodzi w jednej linii:
  1. Treść wiadomości: sfdsfsdfsdfsdf Wysłał: blablabla e-mail: test@test.pl

Próbowałem dodawać <br> i nic to nie dawało.

1. <?php
  2. if(isset($_POST["imie"])) {
  3. $message = "Treść wiadomości: $_POST[tresc] Wysłał: $_POST[imie] e-mail: $_POST[email]";
  4. $header = "From: $_POST[imie] <$_POST[email]>";
  5. @mail("ms@gmail.com","strona.pl - Formularz kontaktowy","$message","$header")
  6. or die('Nie udało się wysłać wiadomości');
  7. echo "<b>Wiadomość została wysłana.</b>";
  8. }
  9. ?>

Prosiłbym o pomoc jak to przerobić, aby wiadomość była wyświetlana w osobnych liniach

Z góry dziękuje i pozdrawiam
nospor
Skoro wysylasz html jako text a nie jako html, to nowa linia to \n a nie <br />
Przenosze
kubax33
nospor jak już tak o podstawach to kiedyś czytałem, że <br /> to tylko i wyłącznie dodawanie kolejnych niepotrzebnych znaczników na stronie i nie powinno się z tego korzystać. Nie wnoszą one niczego co więcej bywało i tak, że niektóre przeglądarki po prostu ignorowały ten znacznik zawierający ukośnik?
nospor
He?
br to nowa linia w html. Oczyscie ze mozna tego uniknac przez stosowanie chocby paragrafow czy divow co nie zmienia faktu ze br to nowa linia w html i tyle. A jak to sie ma do tego tematu?
kubax33
Wcale się nie ma ale chodziło mi o <br> <br />
session
Różnica między <br>, a <br /> jest taka jak między HTML, a XHTML wink.gif (zatem to nie "tylko i wyłącznie dodawanie kolejnych niepotrzebnych znaczników", ale kompatybilność z XMLem, a właściwie inny język tongue.gif )

Co do tematu:

mail()

1. $headers = "MIME-Version: 1.0" . "\r\n";
  2. $headers .= "Content-type:text/html;charset=UTF-8" . "\r\n";

Musisz dodać odpowiednie nagłówki jeśli chcesz korzystać z tagów HTMLa w mailu, więcej znajdziesz w manualu i w przykładzie 3 na stronie, którą podlinkowałem, albo tak jak @nospor zauważył używaj "\n" jeśli w nagłówku przesyłasz text/plain (zazwyczaj domyślnie)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.