Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pomoc ze schematem bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
ratini
Witam. Czy znalazła by się tutaj jakaś dobra duszyczka i pomogła ciemnemu w zrobieniu schematu bazy danych? Przed napisaniem szczegółów wolę się zapytać o to tongue.gif
Pyton_000
Jeśli to praca domowa to nie, ale możemy pomóc jeśli wykażesz chęci i sam coś będziesz robił.
ratini
Nie jest to praca domowa. Chcę po prostu poeksperymentować z bazami i PHP. Chcę zrobić bazę siłowni w której rejestrują się użytkownicy. Użytkownicy mogą kupić karnety na siłownię, a dokładniej jeden karnet na jednego użytkownika. Na karnecie jest opcja dodatkowych indywidualnych treningów, których może być kilka. W tych treningach będą ogólne informacje o nich. Tyle już mam w swojej bazie. Chce jednak zrobić jeszcze że wśród użytkowników mogą się zarejestrować pracownicy, którzy będą prowadzić te treningi. Tego jednak nie wiem jak zrobić. Tutaj zamieszczę zdjęcie mojej aktualnej bazy:

Pyton_000
dodaj do treningi id_uzytkownika czyli po prostu będziesz miał "pętlę"
nospor
Po prostu do tabeli TRENININGI dodaj pole trainer_id ktore bedzie wskazywalo na tabele uzytkownikow

ps: termin i godzina to powinno byc jedno pole typu DATE_TIME
ps2: w tabeli uzytkownikow chyba brakuje ID uzytkownika?
ratini
Moim zamysłem było że login będzie kluczem głównym, bez ID użytkownika, ale nie wiem czy to właśnie był dobry pomysł. A czy po wprowadzeniu ID użytkownika do treningów nie wyjdzie to tak że nawet zwykły użytkownik będzie mógł prowadzić trening?
nospor
Nie, login to login. Id to ID smile.gif Nie naruszaj podstawowych zasad baz danych.

To juz twoja glowa w tym, bys jako trenera przypisywal tylko trenerow a nie zwyklych userow
ratini
No wiem, tylko jak to rozróżniać? haha.gif
nospor
Co rozrozniac??
Toc w tabeli users masz pole mowiace czy to pracownik czy nie.
ratini
No niby. Czyli na poziomie PHP bym musiał tym zarządzać, tak?
nospor
No wypadaloby by.
Zanim przypiszesz trenera do traningu, trzeba sprawdzic wpierw czy jest on pracownikiem czy nie.
ratini
No to wielkie dzięki za pomoc biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.