Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pomocy w projektowaniu bazy
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
slk500
Mam taki mały serwis postawiony na Wordpresie, który opiera się na udostępnianych filmach z YouTube. Tym co go wyróżnia to możliwość „tagowania” danego filmu.
Polecam zajrzeć na stronę http://culturevein.pl/film/co-mi-zrobisz-jak-mnie-zlapiesz/ z przykładowym filmem.
Ostrzegam, że strona wolna działa! - Właśnie przez źle zaprojektowaną bazę danych.
Obecnie chciałbym postawić go od nowa pisząc od zera. Zastanawiam się tylko jak właściwie zaprojektować bazę danych aby uniknąć błędów z Wordpressa.

Wstępnie mam taki szkic:
Kolumna Typ Null Ustawienia domyślne
id int(11) Nie
tytuł varchar(100) Nie
opis varchar(1000) Nie
youtube_id varchar(11) Nie
gatunek varchar(50) Nie
produkcja varchar(50) Nie
premiera date Nie
czas time Nie

Podstawowa tabela z której sczytuje wszystkie dane dotyczące danego filmu.

Sprawa rozchodzi się o dopisanie dwóch elementów : Scena i Tag.
Odwołując się do naszego przykładowego filmu „Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz”.

Scena – zawiera [nazwę sceny] i [dwie liczby] wyrażone w sekundach start i stop. Np.
scena „Pan tu nie stał” zaczyna się w 6012 sekundzie a kończy w 6520.

Tag – jest podobny do sceny zawiera [nazwę tagu] i [dwie liczby] wyrażone w sekundach ale dodatkowo zawiera ogólny [opis] oraz [opis poszczególnych scen] w danym tagu. Oraz dany tag może zawierać kilkanaście scen.
np. w naszym w/w filmie tag „Janusz Gajos” [nazwa tagu] po najechaniu na niego myszką wyświetla się nam [opis] „kierownik sklepu spożywczego” oraz link do dwóch scen „1) 1:13:55-1:14:03 2) 1:15:04-1:16:15” [czyli nasze start, stop tylko tutaj już przeliczone z liczby sekund na format hh:mm:ss]. Oraz przy każdej scenie można dodać krótki opis „przykładowy tekst 1”.

Jak to ogarnąć? tongue.gif

Damonsson
Coś w tym stylu mniej więcej:

film
film_id
reszta...

scena
scena_id
film_id
start
stop
opis

tag
tag_id
film_id
start
stop
opis

scena_tag
tag_id
scena_id
start
stop
opis
slk500
super! dzięki za bardzo szybka odpowiedź! Pozwolę sobie póżniej wrzucić szkic bazy do sprawdzenia czy dobrze wszystko zrozumiałem.graduated.gif

Teraz chciałbym eksportować konkretne dane z bazy danych Wordpresa do pożądanej postaci w nowej bazie.

Głównie zależy mi na custom fieldsach w poszczególnych postach.
Nawiązując do naszego przykładu - http://culturevein.pl/film/co-mi-zrobisz-jak-mnie-zlapiesz/ są tagi i sceny.
W custom fieldsach to wygląda tak że jest [scena_nazwasceny] i wartość np. 37:03;37:56 - czyli start i stop tylko ja potrzebuje mieć te wartość przeliczoną na sekundy oraz rozbić to na dwa pola Start (wartości 2223) i Stop (2276). Oraz wszystkie pola która mają przedrostek tag_ np. tag_Adam Mickiewicz i wartość tak samo jak w scenie np. 37:03;37:56 i przeliczyć to na start i stop w sekundach. Tylko te tagi mają jeszcze pola opisowe np. tag_nazwatagu_opis i to już musi być formie normalnego tekstu.

Dołączam całą bazę
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.