Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][PHP][AJAX]Wywołanie funkcji php z poziomu js
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
doknes
Hej, mam taką funkcje php
  1. function Cofaj($do){
  2. echo "Cofam do: ".$do;
  3. }

ale chce by ta funkcja aktywowała się po minięciu czasu z js.
Próbowałem to zrobić tak:
  1. window.onload = setTimeout(Cofaj(<?echo $_GET['id']?>), 3000);

Ale to wgl nie działa i nie wiem jak do tego podejść bo pierwszy raz próbuje js :/
Terrorizer
Możliwe, że nie do końca rozumiem co próbujesz zrobić natomiast najprawdopodobniej powinieneś poczytać o różnicach działania php i javascriptu.
Chcesz tutaj chyba wywołać PHP asynchronicznie. Poczytaj sobie o działaniu ajaxa i prostym użyciu ajaxa w jquery, to chyba będzie najłatwiejsze rozwiązanie.

W dużym skrócie można powiedzieć, że PHP wykonuje sobie coś na serwerze i wynik wraca do ciebie. Więcej nie masz z nim styczności do czasu ponownego odświeżenia strony.
Javascript wykonuje się u ciebie w przeglądarce. To oznacza, że musisz sprawić aby javascript po odliczaniu zmusił serwer do odpowiedzi.
Masz kilka wyjść: jednym z nich jest po odliczaniu przekierowanie na inną stronę z funkcją php. Innym rozwiązaniem jest użycie ajaxa, który nie wymaga refresha strony.
Jquery pomoże ci zapisać wszystko dużo szybciej i prościej, bo czysty js jest dosyć trudny do ogarnięcia (przynajmniej dla mnie biggrin.gif)
darko
Nie wywołasz bezpośrednio z przestrzeni kodu javascript funkcji napisanej w języku php, możesz natomiast taką funkcję wrzucić do kontrolera lub osobnego pliku i wykonać żądanie ajaxowe do akcji tego kontrolera/do pliku i pobrać wynik zwracany przez tę funkcję phpową.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.