od kilkunastu dni serfuje po necie w poszukiwaniu startowego skryptu, na którym będę mógł oprzeć swoją przygodę z programowaniem.
Chciałbym stworzyć księgę gości z możliwością dodawania zdjęć.
Znalazłem interesujące mnie rozwiązanie, ale muszę je trochę zmodyfikować pod kątem upload i download "blob" z MySQL.
Poniżej przedstawiam działający skrypt Ojca dyrektora.
Jest to działająca księga gości z możliwością dodawania i usuwania wpisów.
W necie jest wiele innych skryptów księgi gości, również i takich, za sprawą których można dodawać zdjęcia.
Niemniej jednak mnie interesuje poznanie i modyfikacja tego skryptu pod kątem możliwości dodania zdjęcia.
ksiega.php
<?php include ('config.php'); include ('function.php'); $wyswietl=true; if ($_SESSION['admin']=='zalogowany' || ( $_POST['login']==$log_admin && $_POST['password']==$pass_admin)) { $_SESSION['admin']='zalogowany'; $admin=true; } else if($_GET['m']!='wyloguj') { } if(!$wyswietl) { { } { $sql = 'INSERT INTO '.$tabela.' (id,data,osoba,wpis) VALUES (NULL,'.$data.', \''.$osoba.'\', \''.$wpis.'\')'; } { $sql = 'UPDATE '.$tabela.' SET osoba=\''.$osoba.'\', wpis=\''.$wpis.'\' WHERE id='.(int)$_POST['id']; } { $sql = 'DELETE FROM '.$tabela.' WHERE id='.$_GET['id']; } if ($_GET['m']=='wyloguj') { } } { $sql = 'SELECT id, osoba, wpis FROM '.$tabela.' WHERE id='.$_GET['id']; formularz($row['id'],$row['osoba'],$row['wpis'],'update'); } if ($wyswietl && $_GET['m']!='edit') { view($tabela,$admin); formularz(); } if ($_GET['m']=='login') { zaloguj(); } ?>
function.php
<?php function view($tabela,$admin) { $sql = 'SELECT id, data, osoba, wpis FROM '.$tabela.' ORDER BY data DESC'; while ($row = mysql_fetch_assoc ($result)) //*while - pętla "podczas gdy", assoc - zapisuje wiersz wyników w tab. asoc., $result - wyniki*// { echo '<dl><dt>'.date('d M y H:i.s',$row['data']).'<dd><b>'. stripslashes($row['wpis']).', </b> </dd> <i>'.$row['osoba'].'</i>'; if ($admin) echo ' - <a href="ksiega.php?m=edit&id='.$row['id'].'">Edytuj</a> | <a href="ksiega.php?m=del&id='.$row['id'].'">Usuń</a>'; } } function formularz($id=0, $osoba='', $wpis='', $tryb='dod') { ?> <br /> <br /> <table> <tr><td>Osoba:</td><td> <tr><td>Wpis:</td><td> </td></tr> </table> <input type="submit" value="Wyślij"/> </form> <br /> <hr />
Od czego by tu zacząć?...
Próbuję go ugryźć. Już mniej więcej wiem, co w trawie piszczy.
Kod oparty jest na trybach, które służą m.in. dodawaniu i wczytywaniu treści bd.
*modyfikowałem tabelę w bd pod kątem blob;
*modyfikowałem formularz pod kątem multipart;
*modyfikowałem cały skrypt pod kątem $zdjecie [lub] 'zdjecie', itp.
opierałem się przy tym na modyfikacji:
Niestety błąd serwera.
Mam w związku z tym takie pytanie: czy macie jakieś materiały przybliżające mnie choć o krok w stronę poznania interesującego mnie rozwiązania? Czy pliki binarne potrzebują jakiegoś specjalnego zdefiniowania?