booster2000
21.01.2016, 21:33:18
Witam
Na wstępie chciałem zaznaczyć ze jestem słaby w php więc pisze o pomoc.
Pisze stronkę w php stronka z ogłoszeniami oczywiście dla porządku na stronie chcę aby była rejestracja użytkowników i logowanie, pytanie moje to w jaki sposób najlepiej utworzyć bazę z ogłoszeniami czyli: bazę danych w bazie danych mysql czy może zapis do pliku txt czyli jeden użytkownik wypełnia formularz z ogłoszeniem (np. nazwa, opis, data ważności, i dodatkowy opis) i takie ogłoszenie jest zapisane do bazy mysql lub do pliku txt a inny użytkownik wpisuje w przeglądarce (także formularz czyli np. nazwa, opis, data ważności, i dodatkowy opis) umieszczonej na mojej stronie wpisuje zapytanie i wyszukiwarka szuka w bazie danych, więc majstry proszę o pomoc jaką bazę lepiej utworzyć dla bezpieczeństwa i funkcjonalności. Z góry dzięki
booster2000
22.01.2016, 21:15:17
z góry dzięki za zainteresowanie pomocą
mam oczywiście logo strony, menu a także podstrony czyli całą stronkę do której teraz muszę dołączyć logowanie i wyszukiwarkę a także bazę danych z ogłoszeniami i zastanawiam się nad wykorzystaniem gotowego systemu logowania z tego źródła:http://rynko.pl/system-rejestracji-i-logowania-wersja-obiektowaoop/ ponieważ chciałem bezpieczny system logowania wybrałem wlasnie ten, sam nie jestem w stanie napisać systemu logowania z takimi zabezpieczeniami jak na tej stronce. tylko podstawowy z kodowaniem md5 a to jest lipne na dzień dzisiejszy. więc co możesz doradzić w sprawie tych baz danych z ogłoszeniami
goartur
22.01.2016, 21:47:34
Myślę że możesz się na niej wzorować, radzę samemu napisać wszystko bo wtedy się najwięcej nauczysz. Tez tak zaczynałem
booster2000
23.01.2016, 08:44:10
Ok. ale ponieważ dopiero ugryzłem php więc pytam was doświadczonych majstrów o tzw wskazówki, żebym nie błądził zbyt długo w samotności metodą prób i błędów a końcowym wynikiem będzie rezygnacja bo tak też może być człowiek po pewnym czasie się zniechęca i mówi mam wyjeban3 i czasami na tym kończy się kariera kodera

Myślałem o bazie danych w mysql mianowicie utworzyć dodatkowego użytkownika w PhpMyAdmin tak aby główna baza z loginami nie była narażona na ataki.
Ponieważ baza danych w pliku txt to w przypadku ogłoszeń strasznie będzie śmiecić server albo się mylę dlatego pytam
goartur
23.01.2016, 12:42:56
Nie baw sie w jakies zapisywanie do txt.Uzyj bazy danych i PDO.
booster2000
24.02.2016, 20:32:54
witam ponownie
mam jeszcze pytanie odnośnie bazy danych do wyszukiwarki z ogłoszeniami czy ową bazę danych mysql z ogłoszeniami osobno z osobnym logowaniem i uzytkownikiem czyli chodzi mi o to aby wyszukiwarka a także formularz dodawania ogłoszenia nie używał konta root w bazie danych (w phpmyadmin) tylko osobnego konta z ograniczeniami w bazie danych, trochę chyba pomieszałem ale mam nadzieje ze odczytacie