Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL][MySQL][PHP]Stronka z ogłoszeniami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
booster2000
Witam
Na wstępie chciałem zaznaczyć ze jestem słaby w php więc pisze o pomoc.
Pisze stronkę w php stronka z ogłoszeniami oczywiście dla porządku na stronie chcę aby była rejestracja użytkowników i logowanie, pytanie moje to w jaki sposób najlepiej utworzyć bazę z ogłoszeniami czyli: bazę danych w bazie danych mysql czy może zapis do pliku txt czyli jeden użytkownik wypełnia formularz z ogłoszeniem (np. nazwa, opis, data ważności, i dodatkowy opis) i takie ogłoszenie jest zapisane do bazy mysql lub do pliku txt a inny użytkownik wpisuje w przeglądarce (także formularz czyli np. nazwa, opis, data ważności, i dodatkowy opis) umieszczonej na mojej stronie wpisuje zapytanie i wyszukiwarka szuka w bazie danych, więc majstry proszę o pomoc jaką bazę lepiej utworzyć dla bezpieczeństwa i funkcjonalności. Z góry dzięki
Pyton_000
No dobra a co już masz?
booster2000
z góry dzięki za zainteresowanie pomocą specool.gif
mam oczywiście logo strony, menu a także podstrony czyli całą stronkę do której teraz muszę dołączyć logowanie i wyszukiwarkę a także bazę danych z ogłoszeniami i zastanawiam się nad wykorzystaniem gotowego systemu logowania z tego źródła:http://rynko.pl/system-rejestracji-i-logowania-wersja-obiektowaoop/ ponieważ chciałem bezpieczny system logowania wybrałem wlasnie ten, sam nie jestem w stanie napisać systemu logowania z takimi zabezpieczeniami jak na tej stronce. tylko podstawowy z kodowaniem md5 a to jest lipne na dzień dzisiejszy. więc co możesz doradzić w sprawie tych baz danych z ogłoszeniami co_jest.gif
goartur
Myślę że możesz się na niej wzorować, radzę samemu napisać wszystko bo wtedy się najwięcej nauczysz. Tez tak zaczynałem
booster2000
Ok. ale ponieważ dopiero ugryzłem php więc pytam was doświadczonych majstrów o tzw wskazówki, żebym nie błądził zbyt długo w samotności metodą prób i błędów a końcowym wynikiem będzie rezygnacja bo tak też może być człowiek po pewnym czasie się zniechęca i mówi mam wyjeban3 i czasami na tym kończy się kariera kodera arrowheadsmiley.png

Myślałem o bazie danych w mysql mianowicie utworzyć dodatkowego użytkownika w PhpMyAdmin tak aby główna baza z loginami nie była narażona na ataki.
Ponieważ baza danych w pliku txt to w przypadku ogłoszeń strasznie będzie śmiecić server albo się mylę dlatego pytam ohno-smiley.gif
goartur
Nie baw sie w jakies zapisywanie do txt.Uzyj bazy danych i PDO.
booster2000
witam ponownie
mam jeszcze pytanie odnośnie bazy danych do wyszukiwarki z ogłoszeniami czy ową bazę danych mysql z ogłoszeniami osobno z osobnym logowaniem i uzytkownikiem czyli chodzi mi o to aby wyszukiwarka a także formularz dodawania ogłoszenia nie używał konta root w bazie danych (w phpmyadmin) tylko osobnego konta z ograniczeniami w bazie danych, trochę chyba pomieszałem ale mam nadzieje ze odczytacie ohno-smiley.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.