Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Wyświetlaj tylko rekordy o danej wartości
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
MarcinKonewski
Witam,
Mam kod i staram sięgo przeszktałcić tak, aby wyświetlał tylko rekordy o danej wartości. Na przykłąd tylko te których numer tygodnia z daty przesłania wynosi ten z zeszłego tegyodnia. Największy problem mam z wyświetleniem wybranych rekordów. Nie chcę używać funkcji if, bo po pierwszye nie wiem czemu mi z tym nie działa, a po drugie robi się bardzo duży bałagan w kodzie.

Dokłądnie chcę żeby wyświetlały się tylko te rekordy, których:

$aexp[4] == $lastweek

funkcja if tu nie działa sad.gif

1. $afile = file("class-coaching/4a.txt");
  2. $bfile = file("class-coaching/4b.txt");
  3.  
  4. $lastweek = date("W")-"1";
  5.  
  6. $arozmiar = filesize("class-coaching/4a.txt");
  7. if($arozmiar >= "10")
  8. {
  9.  
  10. foreach($afile as $avalue) {
  11. $aexp = explode("||",$avalue);
  12. $aimiona[$aexp[0]]++;
  13.  
  14. echo "<tr><td><div>Student's name: <b>".$aexp[0]." ".$lastweek." </b></div></td><td><div>Class: <b>".$aexp[1]." </b></div></td><td><div>Mentor: <b>".$aexp[2]." </b></div></td><td><div>Minutes: <b>".$aexp[3]." </b></div></td><td width=20 align=center><div><b>".$aimiona[$aexp[0]]."</b></div></td><td".$kolor."><div><b>Week:</b> ".$aexp[4]." </div></td><td".$kolor."><div>".$aexp[5]." </div></td></tr>";
  15.  
  16. }
  17. } else if($arozmiar < "10")
  18. {
  19. echo "";
  20. }
Kishin
możesz pokazać co zwraca print_r($aexp) ?

taki if powinien działać o ile masz w $aexp[4] odpowiednią wartość
MarcinKonewski
Zwraca:
Array ( [0] => LuBj [1] => 4a [2] => Brosten Anna, ABR [3] => 29 [4] => 09 [5] => 2016-03-01 11:12 )

Niestety ustawiłem że jeśli jest 8 (poprzedni tydzień) to ma wyświetlać, jeżeli nie 8 to ma nie wyświetlać. Wyświela i tak zawsze nie ważne jaka wartość się pojawia.
Może to ja źle konstruuje ten warunek if...
nospor
znajdz 10 roznic:
09
8

No i pokaz zze wkoncu warunek jaki tworzysz :/
MarcinKonewski
No comment. Nie wiem Czemu, siedziałem na tym z dwie godziny, dodałem nowy temat tutaj, po czym w końcu poszło. Nie rozumiem co zaszło, ale i tak pomogliście. Dzięki.. Kod wygląda tak:

1. $lastweek = date("W")-"1";
  2.  
  3. $arozmiar = filesize("class-coaching/4a.txt");
  4. if($arozmiar >= "10")
  5. {
  6.  
  7. foreach($afile as $avalue) {
  8. $aexp = explode("||",$avalue);
  9. $aimiona[$aexp[0]]++;
  10. if($aexp[4] == $lastweek)
  11. {
  12. echo "<tr><td><div>Student's name: <b>".$aexp[0]." ".$lastweek." </b></div></td><td><div>Class: <b>".$aexp[1]." </b></div></td><td><div>Mentor: <b>".$aexp[2]." </b></div></td><td><div>Minutes: <b>".$aexp[3]." </b></div></td><td width=20 align=center><div><b>".$aimiona[$aexp[0]]."</b></div></td><td".$kolor."><div><b>Week:</b> ".$aexp[4]." </div></td><td".$kolor."><div>".$aexp[5]." </div></td></tr>";
  13. } else if($aexp[4] != $lastweek)
  14. {
  15. echo "";
  16. }
nospor
Tak na przyszlosc. Odrozniaj teksty od liczb
"1" - tekst
1 - liczba
i ucz sie pisac poprawnie. Dodawanie i odejmowanie robimy na liczbach
nie: date("W")-"1";
a: (int)date("W")-1;
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.