Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Opisy w plikach w bazie mysql
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
ech_ciezko
Witam
Mam następujący problem

Otoz niektore opisy nie mieszcza mi sie w bazie danych (korzystam z krasnala i phpmyadmina). Są za długie i nie mogę ich przez to edytować.

Dowiedziałem się że można opisy trzymac w pliku a w bazie tylko sciezke dostepu do danego pliku z opisem

Pytanie brzmi w jakim polu trzymac sciezke (varchar(255) czy np Text)?
Kolejne jak wygenerować opis z pliku korzystajac ze sciezki z bazy

Jezeli ktos muglby podac przyklad skryptu tego drugie bylbym wdzieczny

Mam jakas ksiazke do php i mysql'a ale oczywiscie sa tam podane tylko dzialania na plikach (w necie w wiekszosci przypadkow rowniez) a nie ma konkretnych przykladow o pracy z baza

zrobilem juz cosik podobnego z plikami graficznymi

baza: vacrhar(255) - sciezka dostepu
php: echo"$record['obrazek']"

Niestety podobny numer z plikiem tekstowym nie dziala sad.gif
Dlatego tez proszę o pomoc

Pozdrawiam
Ech Ciężko
Kinool
nie bardzo rozumie co ci sie nie miesci w bazie danych?? to co to za opisy?? ile one maja 2 terabajty?? smile.gif
bela
Cytat(ech_ciezko @ 2005-01-13 18:04:29)
Pytanie brzmi w jakim polu trzymac sciezke (varchar(255) czy np Text)?

jesli sciezka ma ponad 256 znaki to odpowiedz przy text, w przeciwnym razie wiadomo smile.gif
ech_ciezko
Witam ponownie

Opisy sa bardzo duze. Wystarczy ze powiem, ze phpmyadmin protestuje wyswietlajac odpowiedni komunikat

Udaje mi sie wygenerowac tylko sciezke dostepu

echo '$record['opis']'; - wynik opisy/cosiktam.txt

W polu opis w bazie znajduje się sciezka dostepu do pliku txt z opisem

Jak wygenerowac tresc opisu, ktory znajduje sie w pliku txt zamiast sciezki dostepu do niego?

Z powazaniem
ech ciężko sad.gif
crash
Coś te opisy naprawdę wielkie muszą być, a może PMA zgłasza błąd, bo jakieś niedozwolone znaki pojawiają się w opisie. Ja prowadzę teraz projekt gdzie w bazię są teksty zajmujące i po 10 stron A4 i nic się nie dzieje złego...
ech_ciezko
Te opisy sa wieksze biggrin.gif
pieciokrotnie

A skoro juz sie na tym znasz to pozwol ze zadam jeszcze jedno pytanie

Lepiej jest trzymac opisy w bazie czy w txt?

Pozdrawiam
ech ciężko sad.gif
Nievinny
Jeśli opisy nie mieszczą się w polu typu TEXT (65535 znaków) zostaje jeszcze zmiana typu pola na MEDIUMTEXT (16777215 znaków)
crash
O ale jeszcze inna sprawa: jeśli serwer bazy nie jest lokalny, lub nie masz do niego dostępu z bardzo dobrym transferem to takie teksty bez zastanowienia ładuj do plików...
ech_ciezko
dzieki Crashu

A Jak wygenerowac tresc opisu, ktory znajduje sie w pliku txt zamiast sciezki dostepu do niego?

Mogę poprosic o przykład takiego skryptu bo ja jeszcze dosc zielony w tym jestem sad.gif

Pozdrawiam
ech ciężko sad.gif
crash
  1. <?php
  2. $dane = myqsl_query('SELECT * FROM tabela');
  3.  
  4. while($w = mysql_fetch_assoc($dane))
  5. {
  6.  // dane normalne w $w['komorka1'], $w['komorka2'] itp.
  7. $opis_plik = $w['opis'];
  8. $opis = implode('', @file($opis_plik)); // w zmiennej masz dane z pliku wskazanego przez wpis w bazie...
  9. }
  10. ?>
ech_ciezko
Dzieki wielkie za pomoc

Pozdrawiam
ech ciężko sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.