Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Wykonywanie operacji offline
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Maciek316
Witam, mam takie pytanie w sumie teoretyczne:
W moim skrypcie wybieram sobie czas np 2h i po zakończeniu(czyli 2h pozniej) dostaje np +10 punktów.
Mam to zrobione tak, że gdy użytkownik kliknie w jakąś strone, to skrypt sprawdza czy zakończyło się już odliczanie i dodaje te 10 punktów.
Ja chce zrobić tak żeby po odliczaniu od razu dodawało 10 punktów nawet gdy użytkownika nie ma online i wejdzie za tydzień.
Jak to zrobić? Cron'em co chwile odpytywac serwer?
rad11
Masz trzy możliwości cron, ajax lub screen daemon
Maciek316
A jak wygląda obciążenie bazy danych przy uzyciu ajaxa do odpytywania co sekunde?
rad11
Ajax wtedy odpada, pytanie czy Ty potrzebujesz odpytywac co sekundę tak naprawdę
Maciek316
Nie koniecznie, myślę że tak w granicach 1-10 minut powinno wystarczyć
rad11
Osobiście bym to zrobił w screenie lub cronie bo w zasadzie ajaxem to i tak skrypt się wykona tylko wtedy jak użytkownik będzie w przegladarce więc decyzja należy do Ciebie co 10 minut to elegancko można zrobić skrypt w cronie w screenie też
Maciek316
Zrobie to cronem, dzieki! smile.gif
Rysh
A dlaczego nie możesz sprawdzać przy wczytywaniu strony czy czas nie upłynął, jeśli upłyną dodaj 10 punktów i wyświetl wartość po dodaniu i na koniec zaktualizować bazę danych?
com
Te dane może ktoś wgl podejrzeć w sensie, jeden user drugiego? bo jak nie to poco wgl się tak bawić, wystarczyło by sprawdzić przy kolejnym logowaniu timestamp wink.gif No chyba, że system musi być żywy biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.