Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP]Generowanie listy rozwijalnej z datą
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kapi1008
Witam. Napotkałem na pewien problem z którym nie mogę sobie poradzić. Mam nadzieję że tutaj uzyskam pomoc smile.gif

W bazie danych mam wpisy które dodają użytkownicy. W każdym z nich jest informacja o dacie dodania. Najstarszy jest z około 25.06.2015r.

Mój problem polega na tym że chciał bym (a nie potrafię) wygenerować listę rozwijalną która wyświetli datę w przedziałach jednego miesiąca, np:

06.2015r.
07.2015r.
08.2015.
...
12.2015r.
01.2016r.
02.2106r.
itd.

Chodzi też o to że jak starsze wpisy zostaną skasowanie i najstarszy będzie np. z 04.08.2015r. to aby lista automatycznie zaczynała generować datę od 08.2015r.

Wyciągnięcie danych z bazy danych o najstarszym wpisie to nie problem. Nie mogę sobie poradzić z wygenerowaniem samej listy.

Mam nadzieję że w miarę zrozumiale opisałem o co mi chodzi.

Z góry pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
rad11
Grupuj dane według yyyy-mm http://stackoverflow.com/questions/3366895...d-year-in-mysql A potem posortuj według tego otrzymasz dane które wyświetl w pętli w selecr
kapi1008
Z bazy danych jednym zapytaniem nie zależnie od wszystkiego wyciągam datę najstarszego wpisu w formacie timestamp. Zamieniając to funkcją "date" otrzymuje zapis w postaci 25.06.2015. W jaki sposób można stworzyć pętlę aby dała mi takie efekt jak w pierwszym poście? Czyli wygenerować listę miesięcy od tej daty do dziś. Dodam że w wygenerowanym "select" musi znaleźć się informacja o miesiącu i roku ponieważ kiedy użytkownik wybierze dany miesiąc wpisy wyświetlą się tylko z tego wybranego.
Pyton_000
http://php.net/manual/en/class.dateperiod.php#109846

lub:

wyciągasz z bazy 1 zapytaniem daty które masz w BD dodając
Kod
GROUP BY DATE_FORMAT(summaryDateTime,'%Y-%m')
kapi1008
Bardzo dziękuję. Właśnie o to mi chodziło.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.