Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dodawanie rekordów do bazy z pliku zdalnego
Forum PHP.pl > Forum > PHP
stanley4043
Witam serdecznie, mam pewien problem odnośnie dodawania rekordów do bazy danych z pliku zdalnego, zacznę więc może od początku. Stworzyłem skrypt który dodaje rekordy do bazy danych z pliku txt, działa on ale tylko w wypadku jeśli plik txt znajduję się w tym samym katalogu co skrypt. Problem jest taki że jak chce z innego katalogu wczytać ten plik to jest to nie możliwe. Dodam że chce później serwis przenieś na hosting i tam to na pewno już nie będzie działać dodawanie z komputera. Wspomnę także tutaj że jestem trochę zielony jeśli chodzi o te sprawy, szukałem rozwiązania w Internecie, jeśli jednak ktoś wie gdzie był podobny problem albo jakiś poradnik jak to zrobić, to proszę o podanie linku. Nie oczekuję od razu gotowych rozwiązań ale chociaż nakierowania na temat. Poniżej jest mój kod odpowiedzialny za czytanie pliku i jego małą modyfikacje:
  1. $file= implode (",", file($_GET['file']));
  2. $row = explode(",", $file);
  3. $rows = count($row)."<br/>";
  4. if ($rows != 0 && $file !="")
  5. {
  6. tutaj jest dodawanie do bazy
  7. }
  8.  

Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuje za odpowiedzi
Pyton_000
Najprościej będzie zrobić sobie Form i przesłać ten plik na serwer.
Niestety jeśli nie masz publicznego IP to nie zadziała.

Ogólnie pobierasz sobie plik przez file_get_contents('adres_pliku') i tyle.

PS.
Nie uważasz że to trochę bez sensu?
Kod
$file= implode (",", file($_GET['file']));
    $row = explode(",", $file);
stanley4043
Dzięki za odpowiedz. Hehe masz racje najpierw dodaje przecinek do elementu tablicy, a później przez ten przecinek dziele, no cóż głupota nie boli. Będę próbował się bronić że już przy całym serwisie siedzę strasznie długo i się nie wysypiam smile.gif W jednej rzeczy już pomogłeś, dziękuje. No a co do tego pliku to też myślałem żeby przesłać plik na serwer i na sztywno dodawać rekordy do bazy, czyli zrobić na stronie przycisk który będzie wykonywał skrypt odpowiedzialny za to że odczyta plik z serwera i doda rekordy do bazy, tylko zbytnio nie wiem jak wysłać go na serwer ale pójdę w tym kierunku, poszukam bo jeszcze wszystkiego o tej tematyce w internecie nie przeglądnąłem, wrócę jeśli nic nie znajdęsad.gif. Pozdrawiam
Pyton_000
http://php.net/manual/en/features.file-upload.php
stanley4043
Bardzo Panu dziękuję za pomoc. Sprawdziłem napisałem kod i działa. Użyłem funkcji move_uploaded_file. Dziękuję jeszcze raz. Miłego weekendu. Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.