Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak usunąć • z html-a ?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
doktorek
Witam

Robię export z bazy danych przez XML-a.
W opisie HTML występuje taki znaczek: •

Po imporcie pojawia się jako •

Próbowałem parserem usunąć go i z poziomu exportu i importu i nie chce za cholerę smile.gif

Czy ktoś ma jakiś pomysł jak usunąć go po z html-a pod odczytaniu z bazy danych tak aby już do XML-a poszedł html bez tej kropki • ?

Z góry dziękuję
Pozdrawiam
nospor
w tych danych jakie jeszcze znaki wystepuja? Tylko litery cyfry,-,_ i nic wiecej? Bo jesli jest tak jak mowie, to mozesz usunac wszystko co nie jest tymi znakami i bedzie git
doktorek
W bazie danych w tym kodzie tak to występuje

<SPAN style="WHITE-SPACE: normal; WORD-SPACING: 0px; TEXT-TRANSFORM: none; FLOAT: none; COLOR: rgb(61,60,60); FONT: 11px Tahoma, 'Arial CE', Arial, Helvetica, sans-serif; DISPLAY: inline !important; LETTER-SPACING: normal; TEXT-INDENT: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px">•</SPAN><STRONG>

To tylko fragment...

I nawet nie mogę tej bulleta usunąć przy wyświetlaniu na www bezpośrednio z bazy smile.gif

To by mi już rozwiązało problem smile.gif Jakby chociaż umiał to usunąć przy wyświetlaniu na www.
Potem zapisze sobie do bazy i po problemie smile.gif

q.michal
a ja bym sie zastanowil co ta kropa robi w bazie
Pyton_000
str_replace('•', '', $text);
doktorek
Cytat(Pyton_000 @ 27.04.2016, 12:48:16 ) *
str_replace('•', '', $text);

Właśnie o to chodzi, że ta opcja nie działa smile.gif
Nie usuwa mi tej kropki... tym str_

Dlatego właśnie tutaj pozwoliłem sobie napisać smile.gif
nospor
Jak juz mowilem usuwaj wszystko co nie jest na liscie dozwolonych znakow

$text = preg_replace('#[^a-zA-Z0-9 ]+#','',$text);
Dodaj inne znaki do tej listy ktorych nie chcesz skasowac
luck
A może tak spróbuj?
  1. str_replace('&bull;','',mb_convert_encoding($str, 'HTML-ENTITIES', 'UTF-8')
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.