Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] krzaki w url w linkach. urlencode
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
tenloginjestzajety
Witam mam problem z url. Są kwadraty, w niektórych linkach, a po wejściu: udziele%C2%99. W bazie jest wszystko OK. W manualu znalazłem coś takiego: urlencode, urldecode, stosuje:

1. <a href="../post/'.urlencode($tagx).'">

niestety żadnej reakcji. Czy muszę ręcznie zmienić każde: %C2 itd? ( str_replace ) jest to mało wydajne rozwiązanie. Dziękuje za pomoc.

Ps.
Zadziałało. Byłbym wdzięczny za link do wszystkich znaków, abym mógł pozmieniać wszystko. Dziękuje.
  1. <?php
  2. function myUrlEncode($tagx) {
  3. $entities = array('%C2', '%99');
  4. $replacements = array('', '');
  5. return str_replace($entities, $replacements, urlencode($tagx));
  6. }
  7. ?>
rad11
Z tego co mi wiadomo to masz to rozszyfrować czyli urldecode
tenloginjestzajety
dziwne, krzaki pojawiają się tylko i wyłącznie na podstronie, na głównej jest wszystko ok. Wszędzie kod oraz kodowanie takie samo. Może ktoś miał podobny przypadek?
rad11
Dekodujesz to w /post?

ps. Nie musisz do każdej odpowiedzi dawać pomógł...
tenloginjestzajety
siedziałem nad tym całą noc i nie mogę znaleźć przyczyny. Co lepsze anchor jest w porządku, a url nie na końcu pierwszego wyrazu jest kwadrat, a po wejściu w adresie url przeglądarki krzaki..

1. $queryx = mysql_query("SELECT DISTINCT `tag` FROM `rewievs` WHERE `tag` LIKE '%$pierwszy%' AND `tag` LIKE '%$drugi%' AND `tag`!= '$tag' AND `ver` = '1' LIMIT 10");
  2. while($row = mysql_fetch_assoc($queryx)){
  3. $tagy = $row['tag'];
  4. echo '<div class="divfloatlink"><div class="divwidth80">Postów: '.$ilosc_wierszy.' </div><div class="divwidthlink"><a href="../post/'.str_replace(' ','-',$tagy).'"> '.$tagy.'</a></div></div>';
  5. }
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.