Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sumowanie z przebojami
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
JoShiMa
Mam w bazie rekordy z kwotami. Wszystkie kwoty są dodatnie ale w osobnej kolumnie wskaźnik pokazuje czy to jest tak naprawdę przychód czy rozchód. Jak to posumować, żeby obliczyć prawdziwy bilans z określonego przedziału czasu
trueblue
  1. SUM(kwota*IF(kolumna_czy_to_przychod=1,1,-1))
JoShiMa
Dzięki Ci o dzięki. Dawno takich zapytań nie pisałam i o instrukcji warunkowej zapomniałam.

A jeszcze mam jedno pytanie. Da się tak posumować bez podzapytań (ale mogą być złączenia), żeby osobno posumować te ze wskaźnikiem dodatnim i osobno te z ujemnym i pogrupować po datach? Pewnie też jakieś IFy trzeba zrobić.
trueblue
Jeśli w tej kolumnie miałbyś wartości 1 lub -1, to zapytanie upraszcza się (bez IF).

A co do Twojego pytania.
Bardzo podobny problem: Temat: mysql zmienna WHERE w jednym zapytaniu
Pyton_000
A dla czego nie trzymasz w tym samym polu kwoty dodatniej lub ujemnej? Przecież DECIMAL jak i inne typt numeryczne wspierają ujemne wartości. Owszem możesz sobie trzymać obok flagę +/-
JoShiMa
Cytat(Pyton_000 @ 29.06.2016, 21:09:04 ) *
A dla czego nie trzymasz w tym samym polu kwoty dodatniej lub ujemnej? Przecież DECIMAL jak i inne typt numeryczne wspierają ujemne wartości. Owszem możesz sobie trzymać obok flagę +/-

To nie ma znaczenia dlaczego. Czasem trzeba pracowac na tym co się zastało.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.