słuchajcie zaczynam dopiero naukę PHP - może dla Was to banalne ale dla mnie trudne - także proszę o pomoc

Zatem mam formularz na swojej stronie i plik PHP wygląda następująco :
<? $headers .= "Content-type: text/html; charset=utf-8\"; $imie = $_POST['imie']; $email = $_POST['email']; $telefon = $_POST['telefon']; $data = $_POST['data']; $godzina = $_POST['godzina']; $toaddress = "jakismail"; $subject = "Nowa wiadomość"; $all= "<strong>Dostałeś nowe informacje od klienta :</strong></br></br></br> <strong>Nazwa:</strong> ".$imie."</br> <strong>Telefon:</strong> ".$telefon."</br> <strong>Data:</strong> ".$data."</br> <strong>Godzina:</strong> ".$godzina."</br> "; mail("$toaddress", "$subject", "$all","$headers"); ?>
HTML myślę, że nie muszę pokazywać. Maile się wysyłają wszystko jest pięknie tak jak powinno ale ...
Wysyłam to za pomocą POST'a :
<form name="myForm" method="POST" action="mail.php">
I teraz - w momencie gdy użytkownik kliknie w Wyślij - wszytsko ładnie się wysyła - mail dociera. Plik mail.php jest w szablonie strony czyli od góry <? kod?> potem szablon i wklejone w pewnym miejscu podziękowanie za maila zamiast formularza.
Jednak gdy użytkownik wejdzie po prostu z na domena.pl/mail.php - mail jest również wysyłany (pusty) - można to jakoś zabezpieczyć ?