Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Pobranie pojedynczego elementu z zapytania
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kerth
Cześć,
mam taką metodę:

1. public function getImageFromGallery(){
  2. $aID = $_GET['article'];
  3. $imageFromGallery = $this->dbHandler->prepare("SELECT `image1`, `image2`, `image3`, `image4`, `image5`, `image6`, `image7`, `image8`, `image9`, `image10`, `image11`, `image12` FROM `article` WHERE `id` = :id");
  4. $imageFromGallery->bindValue(":id", $aID, PDO::PARAM_INT);
  5. if($imageFromGallery->execute() == false){
  6. print_r($imageFromGallery->errorInfo());
  7. return false;
  8. }else{
  9. return $imageFromGallery->fetchAll(PDO::FETCH_ASSOC);
  10. }
  11. }

Tak mniej więcej to wszystko wyświetlam:

1. if($rowImageFromGallery){
  2. foreach($rowImageFromGallery as $getImageFromGallery){
  3. //wyświetlam wyniki w pętli
  4. }
  5. }

Wszystko ładnie i fajnie działa ale do czasu. Zależy mi teraz aby pobrać każdy element z osobna, czyli `image1, `image2`, `image3` itd aż do `image12`, bez używania pętli, która "leci do końca". Czy mógłby ktoś(jakaś dobra duszyczka) zapodać jakiś przykład? Nie jestem pewien ale z poszukiwań w google wydaje mi się, że powinienem skorzystać z PDO::FETCH, lecz wole zapytać niż potem przynosić "shitcodes" na forum.

---
Próbuję pobrać to w pętli while, lecz nie bardzo mi to coś idzie:
  1. if($rowImageFromGallery2){
  2. while ($x = $rowImageFromGallery2->fetch()) {
  3. echo $x['image1'];
  4. var_dump($x['image1']);
  5. }
  6. }

A to jest metoda pobierająca zapytaniem obrazki:
  1. public function getImageFromGallery2(){
  2. $aID = $_GET['article'];
  3. $imageFromGallery2 = $this->dbHandler->prepare("SELECT `image1`, `image2`, `image3`, `image4`, `image5`, `image6`, `image7`, `image8`, `image9`, `image10`, `image11`, `image12` FROM `article` WHERE `id` = :id");
  4. $imageFromGallery2->bindValue(":id", $aID, PDO::PARAM_INT);
  5. if($imageFromGallery2->execute() == false){
  6. print_r($imageFromGallery2->errorInfo());
  7. return false;
  8. }
  9. }

Nie wyświetla się totalnie żaden komunikat, ani z echo, ani z var_dump ani też z print_r. Czemu się tak dzieje? Ta pętla jest jakby niewidoczna.
JoShiMa
To co można i pilnie należy zrobić to zmienić strukturę bazy. Każdy obrazek powinien być podpięty do artykułu jako osobny rekord z innej tabeli. Wtedy będziesz sobie mógł wyciągac co Ci się będzie podobało pojedynczo i hurtowo.
Kerth
Lecz struktura musi na razie pozostać taka jaka jest. Jakieś pomysły na rozwiązanie problemu?
viking
To możesz mieć kilka tych samych id artykułu w tej tabeli? Tak by wynikało z użycia foreach i brak limit. Nie bardzo rozumiem problem. getImageFromGallery() zwraca ci kolekcję rekordów z bazy - domyślnie tablicę.
var_dump($x->getImageFromGallery());
Lion
Być może problem jest w tym że getImageFromGallery2 niczego nie zwraca w przypadku braku błędów.
Kerth
Biorąc pod uwagę Wasze komentarze skleciłem coś takiego:

http://pastebin.com/pr2PL4ku

Otrzymuję jednak ostrzeżenie:

1. string(10) "photo4.jpg"
  2. Warning: Illegal string offset 'image1' in C:\xampp\htdocs\dt\test2.php on line 55
  3. p

Co mnie zastanawia to czy to jest poprawne aby sprowadzić w ten sposób wynik zapytania do zmiennej? Co to jest to "p" na końcu oraz w jaki sposób wyświetlić wynik zapytania w pętli while, tak by metoda z zapytaniem zwracała jego wynik? Będę wdzięczny za każdą pomoc.
viking
Czytasz trochę dokumentację?
Cytat
PDO::FETCH_COLUMN (integer)
Specifies that the fetch method shall return only a single requested column from the next row in the result set.

Skoro zwracasz jedną kolumnę to czego oczekujesz. Usuń to albo zamień na FETCH_ASSOC
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.