Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL][PHP]czas zalogowanego uzytkownika
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dave666
Witam, prosiłbym o pomoc

chce napisać skrypt logowania użytkownika w którym będzie data i godzina zalogowania oraz wylogowania aby na koniec wyświetlić czas ostatniej sesji proszę o podpowiedz czy dobrze chce to wykonać

baza
  1. CREATE TABLE IF NOT EXISTS `user` (
  2. `id_user` int(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT,
  3. `login` varchar(100) NOT NULL,
  4. `password` varchar(100) NOT NULL,
  5. `email` varchar(200) NOT NULL,
  6. `added` timestamp NOT NULL DEFAULT CURRENT_TIMESTAMP ON UPDATE CURRENT_TIMESTAMP,
  7. `ip` varchar(200) NOT NULL,
  8. `time` timestamp NOT NULL,
  9. PRIMARY KEY (`id_user`)
  10. ) ENGINE=InnoDB DEFAULT CHARSET=latin1 AUTO_INCREMENT=1 ;
  11.  

Rysh
A jak ktoś się nie wyloguje?
dave666
Musi się wylogować bo to ma być skrypt który będzie sprawdzać o której pracownik przyszedł do pracy i z niej wyszedł więc będzie się logował u wylogowywał
luki100011
Dość optymistyczne założeniem, że musi się wylogować - a co jak brak dostępu do internetu, awaria komputera, brak prądu ..... i milion innych powodów?

Co do struktury:
1) to czy nie lepiej jako primary 'id' zamiast 'user_id'?
2) CHARSET=latin1 a może UTF8 ?
3) IP 200 znaków dlaczego ?
4) Po przeczytaniu struktury - nadal nie wiem które pole zawiera datę wylogowania
dave666
luki100011 tu masz racje dałem ciała po całości po całym dniu pracy przestałem myśleć.

Muszę napisać system pracy a w nim zawarte takie rzeczy jak.

logowanie użytkownika do systemu, czas przebywania w pracy, przerwy, i oczywiści wyjście z pracy.

i nie wiem czy dobrze myślę

logowanie to jedna tabela
wejście i wyjście z pracy to druga
przerwy to trzecia

a miej więcej tak

Login.
id_user, login, pass, email,

User.
id_user, imie, nazwisko, data_login, data_logout,

Break,
id, id_user, imie, nazwisko, czas_p, czas_k,
mariolita
zawsze możesz użyć jquery i ajaxa i wysyłać co sekunde czy co minute czy co pięć minut w tle przeglądarki do bazy danych że użutkownik ma włączoną przeglądarkę/stronę.

pytanie tylko czy to ma działać na stronie internetowej/praca użytkownikow polega na obsłudze przeglądarki czy robisz jakiś program.
dave666
pracownik ma tylko się zalogować i tyle nie będzie korzystać z komputera chyba ze coś tam sprawdzać ale ogólnie nie pracuje przy komputerze.
zastanawiam się czy nie lepiej zrobić to tak ze użytkownik się loguje klika wejście i to się zapisuje do bazy jak kończy prace wyjście.
Rysh
Cytat(dave666 @ 10.08.2016, 17:16:25 ) *
pracownik ma tylko się zalogować i tyle nie będzie korzystać z komputera chyba ze coś tam sprawdzać ale ogólnie nie pracuje przy komputerze.
zastanawiam się czy nie lepiej zrobić to tak ze użytkownik się loguje klika wejście i to się zapisuje do bazy jak kończy prace wyjście.

Awaria prądu? Brak internetu? Nagła sytuacja wypadek kogoś z rodziny, myślisz że będzie myślał o tym żeby wylogować się z jakiejś tam strony?
kapslokk
Hehe u nas w pracy korzystamy z czegoś podobnego - harvestapp.com, z tym że wszystkie czasy możemy sobie dowolnie korygować smile.gif
Rysh
Cytat(kapslokk @ 10.08.2016, 18:19:47 ) *
Hehe u nas w pracy korzystamy z czegoś podobnego - harvestapp.com, z tym że wszystkie czasy możemy sobie dowolnie korygować smile.gif

My właśnie myślimy nad czymś takim w pracy, ale pewnie się skończy nad napisaniem tego od początku arrowheadsmiley.png
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.