Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]zmienna w zmiennej
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
beniovski
Witam
Jestem początkującym programistą w PHP i napotkałem problem z którym nie mogę sobie poradzić. Sprawa dotyczy podmieniania zmiennej w zmiennej. Sprawa wygląda następująco posiadam plik XML z którego wyciągane dane i przechowywane w zmiennych $a $b i $c. Następnie generuje kilka różnych plików do których mają zostać wstawione dane wyciągnięte z pliku XML. Całość wykonałem tak że utworzyłem zmienne w których przechowywane są treści generowanych plików oraz dołączam zmienne z wartościami danych wyciągniętych z pliku XML. Następnie całość dopisywana jest do zmiennej $zapis która zbiera różne części końcowego pliku i następuje zapis. Problem polega na tym że w pliku wynikowym nie ma zmiennych $a, $b, $c. Jeżeli natomiast przypisze tekst pliku na sztywno do zmiennej $zapis. to zmienne $a, $b, $c są podmieniane prawidłowo. zależy mi na tym żeby wzór pliku był automatycznie podmieniany gdyż będzie generowane na raz kilka plików

1.  
  2. $wzor_pliku=" to jest wzor pliku 1 gdzie wstawiane sa zmienne $a $b oraz $c z pliku xml;
  3. $wzor1_pliku=" to jest inny wzor pliku gdzie wstawiane sa zmienne $a $b oraz $c z pliku xml;
  4.  
  5. $a = $wsk->dan1_xml;
  6. $b= $wsk->dana2_xml;
  7. $c=$wsk ->dana3_xml;
  8.  
  9. $zapis .=$wzor_pliku;
  10.  
  11. fwrite($plik,$zapis);
  12. fclose($plik);
  13.  
  14.  
Tomplus
Wykorzystaj
  1. $num = 5;
  2. $location = 'tree';
  3.  
  4. $format = 'There are %d monkeys in the %s';
  5. echo sprintf($format, $num, $location);

http://php.net/manual/pl/function.sprintf.php

Tylko zamiast $a, $b, $c stosujesz zmienne %s %d itp.
beniovski
problem rozwiązany dzięki za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.