Witam wszystkich:)
Napotkałem pewien problem przy pracy z frameworkiem CakePHP. Chciałbym aby niektóre akcje wykonywały się cyklicznie bez mojej ingerencji czyli np. wysyłały się maile z raportami do określonych użytkowników. Do wykonania tego zadania chce wykorzystać możliwość serwera home.pl i zadania crona. W tym celu napisałem funkcje jako zadania powłoki. Po uruchomieniu tego skryptu na serwerze lokalnym (localhost) z lini komend wszystko działa poprawnie i funkcja się wykonuje (poprawnie wysyła maile). Problem pojawia się kiedy na zdalnym serwerze chce uruchomić to samo zadanie. I tu moje pytanie do Was: co mam wpisać w pliku cron aby uruchomić to zadanie? Dzwoniłem do pomocy home.pl i powiedzieli mi że wszystko jej poprawnie skonfigurowane czyli plik jest w dobrym miejscu, ma odpowiednią nazwę i uruchamia się tak jak sobie tego życzę lecz w nim znajduje się błąd. Sęk w tym że nie wiem jak poprawnie wywołać to zadanie...
Szukałem i znalazłem wskazówki ze powinienem użyć funkcji system lub exec... ale jak mam ich użyć?