Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [RELACJE] Rozszerzalny projekt
Forum PHP.pl > Forum > PHP
ZenekN
Witam, mam pytanie techniczne

chciałem się upewnić czy to jest dobry kierunek jaki myślę

Chodzi o baze danych

Aktualnie dążę do tego aby tabela pierwsza miała powiązanie w ten sposób że primary key tabeli pierwszej (table1_id) znajduje się w drugiej powiązanej tabeli

powiedzmy
tabela1, tabela2

tabela2 posiada wiele tabela1_id
i wtedy tabela1 jest dowolnie rozszerzalna ponieważ może a nie musi posiadać wiele tabela2

ponieważ miałem taki przypadek że w rozwiązaniu
tabela pierwsza miała w strukturze primary key tabeli drugiej i nie można było w ten sposób jej dowolnie rozszerzyć ponieważ utworzenie kolejnego wiersza w tabeli pierwszej równało się z utworzeniem kolejnego egzemplarza
lukaskolista
To się nazywa relacja, a w tym przypadku jest to konkretny jej rodzaj, czyli 1:1.

Nazwa "relacyjne bazy danych" nie jest dziełem przypadku smile.gif
trueblue
Jeżeli pisząc, że "tabela2 posiada wiele tabela1_id" tzn. wartości klucza z tabeli 1 są powtarzalne w tabeli 2, to jest to relacja jeden do wielu. Wtedy pole w tabeli 2 z wartościami klucza z tabeli 1 nazywa się kluczem obcym.
ZenekN
@trueblue ok rozumiem,
jednak źle sformułowałem zdanie tabela2 nie posiada powtarzalnych tabela1_id

edit////////////////

czasami tworzyłem czasami nie w tabela1 primary key table2_id i w ten sposób tworzyłem relacje ponieważ widziałem u programisty w podobnym projekcie a to dobre rozwiązanie nie było smile.gif
i zauważyłem że w dobrze sklejonej bazie (1:1) nie musze wykonywać skomplikowanych joinów
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.