Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: MySQL Workbench nie widzi tabeli 'id' na serverze
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
tombag
Witam ponownie

Zainstalowałem sobie MySQL Workbench żeby robić testy na tabeli i jej wartościach

Wgrałem nową tabelę poprzez Excel ->Notatnik =i na server poprzez Workbench

Tabela zawiera kolumnę 'id'

W phpmyadmin mogę robić
CODE
SELECT id FROM tabela

i kolumna 'id' się pięknie wyświetla

Ale już w Workbench jest Error Code: 1054. Unknown column 'id' in 'field list'

Plik CSV utf-8 nie zawiera żadnej spacji w miejscu id

id;a;v;c;d;f
1;5;5;5;0;01-12-16 1:00
2;6;22;22;1;01-12-16 2:00
3;5;26;25;1;01-12-16 3:00

what the ?:/
nospor
Po pierwsze ID to nie tabela ale kolumna tabeli
Po drugie pokaz co ty dokladnie robisz
mmmmmmm
Sprawdź sobie, co ci się zaimportowało. Możesz skorzystać z widoków systemowych np.
SELECT * FROM information_schema.tables
i
SELECT * FROM information_schema.columns
tombag
Chcę wgrać większą ilość danych do bazy danych na serwerze by nie bawić się ręcznie w PhpMyAdmin i na tych danych chce robić sobie testy w tym programie.

MySQL stoi na webd.pl

Na YouTube znalazłem krótki filmik jak wgrać swoje dane korzystając z Excela
Nie wiem czy tu można wstawiać linki do YouTube ?

Stworzyłem sobie tabelkę w Excel z nazwami kolumn i wypełnionymi wierszami zapisuje jako .csv -> potem filmik pokazuje żeby otworzyć ten plik w notatniku i zapisać pod inną nazwą. Wszystko w UTF - 8

Ten plik w notatniku wygląda tak :

id;TemperaturaPow;x;x;x;dataczas x bo skróciłem nazwy żeby było czytelniej tutaj na forum
1;5;5;5;0;01-12-16 1:00
2;6;22;22;1;01-12-16 2:00
3;5;26;25;1;01-12-16 3:00
4;5;31;30;1;01-12-16 4:00
5;7;91;35;1;01-12-16 5:00
6;4;96;40;0;01-12-16 6:00
7;7;92;45;0;01-12-16 7:00
8;5;92;50;0;01-12-16 8:00

widać że 'id' nie ma żadnych krzaczków / spacji przy sobie ,ma ustawione INT w PHPMyAdmin można robić SELECT id from tabela i wyświetla cała kolumnę 'id' a w Workbench już to nie działa wyskakuje "Error Code: 1054. Unknown column 'id' in 'field list'"

Dlatego napisałem może ktoś się orientuje o co tu chodzi z tym programem bo ładnie pięknie idzie do przodu robota a tu jakieś krzaki z programem :/

BTW czy można użyć w zamian za Workbench to SQL Developer?

Chrome wyświetla na stronie w opcji zbadaj "responseText:"Unknown column 'id' in 'field list gdy chcę pobrać plikiem php kolumnę ID z MySQL koosmos :/
nospor
No ale jaka komenda robisz ten import?
tombag
Wrzucam to przez Workbench jakiś kreator ale chyba jest jakiś trefny

Szukam jak to wgrać przez komendę i z pliku na serwerze może znajdę jak to zrobić smile.gif

Pobrałem z sieci inny program za 39$ niby jeszcze trial smile.gif ale plik wrzuca na serwer i ID kolumna jest widziana

load data local infile „home/user/domains/domena.pl/public_html/plik.csv” into table tabela fields terminated by ‚;’ enclosed by ‚”‚ lines terminated by ‚\r\n’; ?

================
nie wiem jakim cudem ale działa

przepraszam za zamieszanie
tombag
W MySQL Workbench w lewym oknie na dole należy wybrać:

1. Nazwę swojej bazy danych prawym przyciskiem myszki i ustawić jako domyślną ( będzie wtedy pogrubiona )
2. Prawym przyciskiem myszki na "Tables" i wybieramy opcję "Import..." dalej już według wskazówek kreatora

Dziękuje za pomoc smile.gif

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.