Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pytanie odnośnie $_FILES
Forum PHP.pl > Forum > PHP
deha21
Mam multiupload plików na stronie, za pomocą zwykłych input[file] których jest kilka. W name jest file[] bo są dodawane dynamicznie. Przy odbiorze tych danych wyciągam jeszcze inne za pomocą foreach. Kwestia jest taka że potrzebuję wyciągnąć odpowiedni plik w odpowiednim momencie (nie umiem tego inaczej wytłumaczyć):
  1. // Potrzebuję zrobić coś takiego
  2. echo $_FILES['file']['name'][numer]; // numer - kolejność plików (pierwszy ma 0, drugi 1, trzeci 2)

Szukałem w internecie i generalnie nie widziałem żeby ktoś w ten sposób wyciągał dane. Gdy zamiast numer wpiszę ręcznie np. 2, to wyciąga się druga litera nazwy pliku.
ostrylg
Zrob var_dumpa i zobacz co dostajesz, zobacz jaka jest struktura tablicy.
deha21
Jak robię var_dump to o dziwo wyskakuje mi jeden element tablicy (jeden plik), nawet jeśli wybrałem dwa pliki. Co ciekawe (albo ja jestem głupi) ale przy foreach pokazuje normalnie dwa elementy.
ostrylg
Wrzuc kod
deha21
Ze vardump($_FILES['file']) wychodzi mi
  1. array(5) {
  2. ["name"]=>
  3. string(9) "boya2.jpg"
  4. ["type"]=>
  5. string(10) "image/jpeg"
  6. ["tmp_name"]=>
  7. string(36) "/Applications/MAMP/tmp/php/phpgYSHo6"
  8. ["error"]=>
  9. int(0)
  10. ["size"]=>
  11. int(282915)
  12. }
Pyton_000
var_dump($_FILE);

i formularz pokaż
deha21
Ok, już rozwiązane. Jestem debilem. W input[type="file"] ustawiłem name jako file zamiast file[]... Eh...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.