Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX][PHP]AJAX i echo
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sasiadstar
Witam serdecznie.
Jako że pisanie na forach to dla mnie ostateczność rzadko się udzielam, ale w tym momencie temat mnie po prostu przerósł i nie mam już żadnego pomysłu.
Temat ajaxa jako tako ogarnołem, wiem jak wysyłać i odbierać zapytania ale problem mam w momencie kiedy system powinien zwrócić jakich komunikat np o poprawnym wysłaniu zapytania do bazy lub o jego błędzie poprzez echo, a to jest zarezerwowane dla "zwróceniu" ajaxa, cały skrypt się wiesza i żadne błędy nawet poważne nie są wyświetlane.
viking
Cytat(sasiadstar @ 23.02.2017, 07:09:44 ) *
ogarnołem

Naprawdę?
Koduj zawartość odpowiedzi jako json np status, message. Dla błędów powinien być odesłany nagłowek z odpowiedniej klasy - http 500.
sasiadstar
Cytat(sasiadstar @ 23.02.2017, 07:09:44 ) *
Temat ajaxa jako tako ogarnołem,

Właśnie tak miałem w ostateczności zrobić ale miałem nadzieje że jest jakiś prostszy sposób.
Ot i znowu pisania kupę, no cóż jak mus to mus.
viking
Gdzie pisania kupę?
echo json_encode(['x' => 'y']);
zamiast echo 'y'.

A błędy powinieneś obsługiwać w fail() - przy założeniu że jquery użyłeś.
sasiadstar
Uwierz że kupę dla kogoś kto raczej nie ma kontaktu z php i ogólnie jako tako z programowaniem to jest to wyzwanie piszesz sprawdzasz szukasz piszesz itd...
Ale potrzebny mi pewien skrypt więc jeszcze będę się musiał pomęczyć.
Tak robię w jquery.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.