Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL]Nazwy Baz
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sasiadstar
Witam serdecznie
Szukałem i jakoś nic poza suchymi faktami na temat baz nie znalazłem a ze już mi pomogliście w paru kwestiach więc po raz kolejny proszę o pomoc.
Mam taki układ

BAZA DANYCH o nazwie moja_baza1 (moja baza1)
Tabela1
wartosc1 wartosc2 wartosc3
.... .... .....

Tabela2
.... .... .....
Tabela3
.... .... .....

BAZA DANYCH o nazwie moja_baza2 (moja baza2)
Tabela1
.... .... .....

Tabela2
.... .... .....
Tabela3
.... .... .....

I tu nie wiem jak zrobić żeby odwołać się do danej tabeli w danej bazie jeżeli chce wywołać moja baza1
A nazwa została zmieniona na moja_baza1
Myślę o takim rozwiązaniu

Baza danych KATALOG
nazwa_bazy prawdziwa_nazwa
moja_baza1 moja baza1
i wtedy wczytywać te rekordy do jakiegoś boksa a jak się wybierze odpowiednia opcje to pobrać nazwę bazy i wtedy ja wywołać?
A może jest jakiś inny lepszy sposób?
nospor
Czy moge zapytac czemu dzialasz na kilku bazach danych?
Ja rozumiem, ze czasami jest potrzeba bo to i tamto, ale czemu tutaj tak masz?
sasiadstar
Strona ma wyświetlać koszty barwników od różnych producentów. Bazy niewiele ale różnią się rekordami w tablicach i żebym sobie jeszcze bardziej nie utrudniać to robię to tak bo innego pomysłu nie mam .prościej też dla mnie będzie usunąć całą bazę w razie aktualizacji receptur.
No ale jak są lepsze metody to proszę o radę na pewno zrobię z niej użytek.
nospor
Cytat
No ale jak są lepsze metody to proszę o radę na pewno zrobię z niej użytek.
Sa lepsze metody. Podstawowa to nie utrudniac sobie zycia przez sztuczne tworzenie baz. Ma byc jedna baza smile.gif
Nie ma zadnego uzasadnienia na tworzenie oddzielnych baz bo masz narwniki od roznych producentow
Ma byc tabela z producentami a potem w tabeli barwnikow masz trzymac ID producenta i juz.
sasiadstar
Okkeej (tu bardzo powoli wypowiadane gdyż mój mózg własnie przetrawia posta smile.gif )

To ja w takim razie potem przypisać producenta do danej tablicy jest ich 6 i mają takie same nazwy i różnią się nieznacznie

np tak
##1 - Formula Table
Collection,Product Code,Colour Name,Based on Cansize,Based on Unit,Base,Colourant 1,Quantity 1,Colourant 2,Quantity 2,Colourant 3,Quantity 3,Colourant 4,Quantity 4,Colourant 5,Quantity 5,Colourant 6,Quantity 6,Formula_date

##1 - Formula Table
Collection,Product Code,Colour Name,Based on Cansize,Based On Unit,Base,Colourant 1,Quantity 1,Colourant 2,Quantity 2,Colourant 3,Quantity 3,Formula_Date,RGB,COMMENTS,warning_message

rok temu napisałem to wszystko w visualu i pięknie chodziło ale zdechł mi dysk i trafiło mi kod źródłowy więc postanowiłem zrobić to na www i jak do tej pory widzę że jest to najlepsze rozwiązanie tylko problem jest taki że nigdy nie bawiłem się SQL-em.
Zrobiłem tak że skrypt wsadowy dynamicznie przydziela nazwę dla każdej kolumny i niema zamieszania w moim mniemaniu ale widzę że będę musiał przeorganizować to wszystko za twoją poradą .
nospor
Jak juz mowilem masz miec tabele producentow z polami
ID
NAME

Kazdy producent bedzie wiec mial swoje ID. A pozniej w innych tabelach, jak chcesz miec producenta, ktorego dany rekord dotyczy to dodajesz jeszcze kolumne ID_PRODUCENT i wrzucasz tam ID danego producenta
sasiadstar
A co z takimi samymi nazwami tabel?
nospor
No wlasnie nie masz tworzyc nowych tabel dla nowych producentow.

Jesli do tej pory miales np. tabele X i w kazdej bazie duplikowales te tabele, to teraz majac jedna baze nadal masz miec jedna tabele X a do tej tabeli masz dodac kolumne ID_PRODUCENT.
Zakladam ze tabela X w kazdej bazie miala taka sama strukture
sasiadstar
No właśnie nie, mają dużo wspólnych mianownik ale różnią się. A może do każdej tabeli w nazwie wstawić prefiks producent_nazwa_tabeli ?
Napewno zrobię to z jedną baza ale proszę mnie jeszcze trochę nakierowac
nospor
Mozesz podac przyklad danych od dwoch roznych producentow i wskazac czym sie roznia?
sasiadstar
Post nr 5 tam jest przykład kolumn wyciągnięte z oryginalnych plików
nospor
Co robisz potem na tych tabelach? Wyszukujesz? Cos innego?
sasiadstar
Tabel będzie ogólnie 6 jeśli dobrze pamiętam jedna podają kolekcje wzorników druga kolekcje barwników i ich nazwy kolejna to zbiór produktów czyli rodzaje farb i ich kody a ta najważniejsza receptury czyli jakie pigmenty do jakich produktów zależność jest taka najpierw kolekcja wzornictwo potem bazy czyli farby tynki itp a na końcu na podstawie wcześniejszych wyborów pobierana jest ilość pigmentow sek w tym że w grę wchodzi przeliczanie na ml albo gramy i właśnie dlatego w tabelach są różnice porostu każdy producent ma swoje widzimisie i stąd różnice
nospor
Czyli jesli nic nie robisz po tych parametrach, nie szukasz ani nic, to mozesz je wrzucic do jednego pola jako JSON czy tez zserializowana tablica (z innego tematu wiem ze masz tedane na poczatku jako tablica wink.gif )
Wiec wowczas niezaleznie ile masz parametrow to tabela zawsze bedzia miala stala strukture
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.