Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][PHP]Wielkość liter w nazwie pliku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sasiadstar
Napotkałem na intrygujący mnie" problem".
Napisałem pewien skrypt trochę js+php, stronę pisałem i testowalem na lokalnym xampie, wszystko pięknie chodziło do puki strony nie przeniosłem na serwer roboczy i tu zonk obrazki się nie wczytują doszedłem do tego że nazwy plików są z małej a wywołania są z dużej litery.
Poprawić nie ma problemu tylko zastanawia mnie co odpowiada za to że jeden serwer ignoruje wielkość liter a inny nie ?

W sumie jak zaczynałem projekt zastanawiałem się czy wielkość ma znaczenie ale okazało się że nie ... do czasu przenosin.
viking
Windows nie rozróżnia wielkości liter, Linuks jak najbardziej. Nauczka na przyszłość - poznać system na którym będzie się hostowało pliki.
Pyton_000
I dodatkowo nazwy plików albo konwertue się na małe litery albo zapisuje tak jak są i dokładnie do takich samych się odwołuje.
sasiadstar
I wszystko jasne.
No czeka mnie więcej roboty niż sadziłem bo mam więcej takich byków gdzie mam nazwy pomieszane .
I tak źle i tak nie dobrze, robię na lokalu to jest problem ze zgodnością, robię na hostingu to co chwile konto mi zawieszają bo parę razy puściłem skrypt w wiekuista pętle smile.gif

Nie będę tworzył nowego wątku tylko zapytam tutaj bo nasuwam mi się kolejne pytanie o windows własnie jak utworzyć w windowsie plik .costam bo normalnie się nie da.

Linuksa nie znam i nie zanosi się żebym miał poznać no możne poza BackTrack-iem czy tam kalim jak go obecnie zwom
viking
Dodaj kropkę na końcu nazwy pliku np .htaccess.
Pamiętaj o włączeniu error_reporting i display_errors na localu.
sasiadstar
Na lokalu pięknie mi wszystko chodzi za to rozleciało się wszystko na serwerze, nawet <select onchange="popraw_(this)" class="popraw"> takie głupie zdarzenie przestało działać, a ja głupi myślałem ze mogę otwierać szampana
Pyton_000
To zainteresuj się Vagrantem albo Dockerem jeśli masz Win10. To Ci ułatwi bardzo pracę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.