Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Cache
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Lirdoner
Cześć, mam pewien dylemat odnośnie cache. Mianowicie mam stronę która pobiera sobie odpowiednią konfigurację z bazy danych na podstawie subdomeny. Nie chcę jednak pobierać za każdym razem tej konfiguracji która i tak zawsze będzie stała. Zastanawiam się więc jaki system cache wybrać. Tradycyjne utworzenie pliku i jego odczyt jakoś mi nie leży, tym bardziej, że tych subdomen może być sporo i każda ma inną konfigurację.
Zastanawiam się nad użyciem APCu lub Redis. Czy ktoś może mi przybliżyć temat co w takim przypadku może być lepszym rozwiązaniem?
Pyton_000
cokolwiek smile.gif Jak masz Redisa to wal w redisa "phpredis" (https://github.com/phpredis/phpredis/) dost. paczka do zainstalowania, jak masz APC to wal w APC, pliki też są spoko. możesz nawet w sesji trzymać biggrin.gif
Crozin
Ale przede wszystkim sprawdź czy w ogóle pobieranie konf. z bazy danych jest jakkolwiek obciążające dla Twojego systemu. Bo jeżeli nie, to absolutnie nie ma sensu zawracać sobie głowy cachem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.