Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SF][Symfony 3]Nauka a własny Bundle
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
CodeRider
Cześć!

Zaczynam właśnie projekt w SF3, pierwszy na jakimkolwiek frameworku (no dobra, 2 miesiące przerabiałem Silexa).

Od dawna mam swojego CMSa, którego chcę 'przerzucić' na Symfony i przy okazji nauczyć się SF żeby mieć szanse na rynku pracy businesssmiley.png

Czy powinienem na początku tworzyć wszystko na tym, co jest w szkielecie czy zamiast tego budować od razy własny Bundle?
markuz
Bundle jest po to żeby wydzielić wspólne części projektu z którego będzie korzystać kilka systemów. Jeżeli chcesz aby Twój CMS miał np. rejestrację i logowanie użytkowników (itp.) a potem będziesz chciał zrobić jakiś portal np. gdzie użytkownicy mogą dodawać obrazki - to będziesz mógł wykorzystać bundle który napisałeś wcześniej i napisać dodatkowy do obsługi obrazków. "Wąskim gardłem" jest połączenie tych 2 bundli tak żeby wszystko ze sobą współgrało - bez ingerencji w ich kod ew. jakieś parametry/klasy konfiguracyjne.

Jak dopiero zaczynasz to pisz w 1, może być AppBundle może być SuperCMSBundle.
CodeRider
Czyli nie powinienem dzielić wyświetlenia strony na 1 Bundle, a edytowania (w cms) na drugie?
markuz
Możesz wykorzystać już istniejący EasyAdminBundle do "edytowania" + FOSUserBundle do użytkowników.
Możesz podzielić wyświetlanie na 1 bundle i edytowanie na 2 jeżeli widzisz w tym sens.

Jak wyżej pisałem, jeżeli jesteś początkujacy to zacznij pisać w 1 żeby się zapoznać z ogólnym "ekosystemem" symfony - potem cały czas przepisuj swojego CMS aż osiągniesz poziom zadowalający. Wszystko wrzucaj najlepiej na github tak aby przyszły pracodawca mógł ocenić Twoje postępy skoro robisz to po to żeby "mieć szanse na rynku pracy".
CodeRider
Ok, czyli na razie 1 bundle.

Cytat(markuz @ 18.06.2017, 11:55:41 ) *
Wszystko wrzucaj najlepiej na github

Czy powinienem ignorować jakieś pliki Symfony? Pytam, bo Github ma taką opcje jak 'Git Ignore Symfony'. Czy to oznacza, że w projekcie powinny być tylko te pliki, które ja stworzyłem?

I trochę offtop:
Czy to dobry pomysł, aby nauczyć się Symfony do wejścia na rynek pracy? Do tej pory, przez ok. 2 lata, robiłem tylko swoje, niekomercyjne projekty, jak np. cms czy strony www.
markuz
Cytat
Czy powinienem ignorować jakieś pliki Symfony? Pytam, bo Github ma taką opcje jak 'Git Ignore Symfony'. Czy to oznacza, że w projekcie powinny być tylko te pliki, które ja stworzyłem?

Tak

Cytat
Czy to dobry pomysł, aby nauczyć się Symfony do wejścia na rynek pracy? Do tej pory, przez ok. 2 lata, robiłem tylko swoje, niekomercyjne projekty, jak np. cms czy strony www.

Poczytaj oferty pracy z okolicy, z zagranicy itp. itd. nie wiem gdzie chcesz pracować. Nikt za Ciebie nie będzie myślał.
CodeRider
Dzięki smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.