Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Przyspieszanie stron przez usuwanie bialych znakow, komentarzy etc
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ornitolog
Witam,

poszukuje jakiegos pomyslu jak najlepiej w php zrobic kompresowanie zrodla zeby strony sie szybciej wczytywaly, byc moze mozecie cos polecic ? w js i css wystarczy usunac biale znaki i komentarze ale jak najlepiej oskubac strone ktora sie aktualne renderuje ?
viking
Dac szybszy serwer. Możesz treść autentycznie gzipowac.
ornitolog
Mam szybki serwer i gzipowanie, potrzebne mi zmniejszanie rozmiaru kodu zrodlowego, css i js. Te dwa ostatnie mysle ze moge raz na jakis czas mielic i wrzucac do katalogu /cache/ tylko jak mielic kod glowny.

Znalazlem taki kod i wydaje mi sie ze jest ok
https://gist.github.com/aarongustafson/862452
ale dopiero zaczynam sie tym zajmowac i pomyslalem ze ktos juz sprawdzal wiele rozwiazan i trafil na optymalne
Crozin
1. Pamiętaj, że w HTML-u białe znaki mogą jak najbardziej mieć znaczenie, więc nie możesz "na pałę" wywalać białych znaków spomiędzy znaczników.
2. Przede wszystkim kompresja GZIP czy DEFLATE.
3. Zweryfikuj czy poprawnie wykorzystujesz cache HTTP.
4. Zastanów się czy potrzebujesz od razu serwować cały kod - być może część rzeczy da się doładować asynchronicznie?
5. Zweryfikuj co jest główną przyczyną wolnego ładowania: kolejkujące się żądania, długi czas generowania odpowiedzi przez serwer, duży rozmiar odpowiedzi, wolny transfer?

Skorzystaj sobie z https://developers.google.com/speed/pagespeed/ by sprawdzić co automaty podpowiadają by poprawić z powyższych.
trueblue
Poszukaj narzędzi online. Do JS są obfuscatory i packery, do CSS kompresory. W pierwszym przypadku możesz czasem zyskać ponad 50%, w drugim 5-20%.
Pyton_000
Może lepiej podaj adres strony...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.