Zrobiłem sobie takie zapytanie w sql który rozpisuje mi kombinacje trójek w kolumnie. Oczywiście pokazuje mi np: taką trójkę po koleji
21,22,23
21,22,23
21,23,25
21,23,25
21,23,25
i chcę dla przykładu by wynik był taki że
21,22,23 =2
21,23,25 = 3
I teraz mam problem by mógł je zliczyć ile każda trójka występuje.
SELECT concat(t1.liczba, ",", t2.liczba, ",", t3.liczba) FROM `abo`.` liczby` t1 JOIN `abo`.` liczby` t2 ON t1.liczba < t2.liczba JOIN `abo`.` liczby` t3 ON t2.liczba < t3.liczba ORDER BY t1.liczba,1
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Zrobiłem coś takiego i chcę tylko dowiedzieć się czy to jest dobre rozwiązanie.? Proszę o opinię tego zapytania.
SELECT concat(t1.liczba, ",", t2.liczba, ",", t3.liczba) AS d1, count(*) FROM `abo`.` liczby` t1 JOIN `abo`.` liczby` t2 ON t1.liczba < t2.liczba JOIN `abo`.` liczby` t3 ON t2.liczba < t3.liczba GROUP BY d1 ORDER BY count(*) DESC
Mam teraz pytanie jak dodać warunek where id_los=1 w to zapytanie?
Pozdrawiam
Witam.
Wracając do tematu, przy tym kodzie funkcja concat łączy wszystkie liczby i wylicza ilość trójek. Z tym że te dane robią się absurdalne, bo chciałbym by kombinacje które rozpisuje były przypisane do jednego id_los a potem zliczane te trójki. Jak to najlepiej rozwiązać?
Proszę o poradę.
Pozdrawiam
Czy jest ktoś w stanie doradzić.
To z innej beczki.
Wiadomo mi ze przy tym zapytaniu jak mam sześć liczb przypisane do jednego id_los to jest 20 kombinacji trójek.
Tylko czy idzie zrobić coś takiego - obliczał by każde osobne id_los w pętli a potem by sumował ilość występowania podobnych trójek.?
Jeśli tak to jak napisać te zapytanie.
Pozdrawiam.