Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][JavaScript][PHP]Graficzne losowanie przedmiotu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
BienuSS
Witam, może mnie ktoś nakierować jak zacząć tworzyć coś takiego, jakich poleceń użyć?
SmokAnalog
Powiedz konkretniej co chcesz zrobić.
BienuSS
W php losuje element z tablicy, a za pomocą js chce pokazać to graficznie, moze to być jak koło fortuny albo pasek który sie przesuwa i zatrzymuje na danym obrazku
SmokAnalog
A musisz to losować po stronie serwera? Jeśli tak, to złotym środkiem między łatwością implementacji i elegancją jest na przykład coś takiego:

1. const Data = <?php echo json_encode($data) ?>;

A w $data możesz mieć już cokolwiek, na przykład:

1. $data = [
  2. 'number' => rand(1, 10)
  3. ];
BienuSS
Tak, losowanie po stronie serwera musi być, ale to co ty mi pokazałeś rozwiązuje losowanie przedmiotu ale nie graficzne, a chodzi mi właśnie o graficzną wersje.
Narazie jedyne co my przyszło na myśl to ustalić że losowanie zawsze zatrzymuje sie po np. 500px, i w tym miejscu zmienna pod którą podkładamy wylosowany przedmiot z tablicy.
Tylko właśnie jak w js zrobic efekt tego losowania
SmokAnalog
Najlepiej gdy na początku wcale nie wiadomo co się wylosuje. Może na przykład niech startuje z tego samego punktu i zawsze robi kilka obrotów, ale w różnym momencie zaczyna zwalniać? Możesz to stosunkowo łatwo zrobić w CSS, po prostu animuj transform: rotate do odpowiedniego kąta, a kąt już sobie obliczysz na podstawie wylosowanej liczby.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.