Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]preg_grep
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
shoggy
Cześć, jestem osobą początkującą coś tam udało mi się napisać, ale mam problem z preg_grep

1. $search = preg_grep($name,$pathlogfile);

o ile w tej kombinacji mi wszystko działa, tak mam problem z dodaniem jeszcze jednego parametru, tzn zwykłego słowa "on". Aby znalazło te dane, które posiadają te 3 parametry. Można prosić o jakieś porady? Kombinowane też w nieco inny sposób tzn preg_match, albo połączenie zmiennej $name z "on" i dopiero później jako połączona zmienna w preg_grep, ale za każdym razem szukanie było nieudane.

Z góry dziękuje za każdą wskazówkę. wink.gif
nospor
naprawde myslisz ze wiemy co masz w $name? Nie sadzisz ze wypadaloby to nam podac by moc ci powiedziec jak masz dodac to ON?
shoggy
Wybacz wink.gif Pobieram ją sobie z formularza.

$name = ($_GET['name']);

nospor
Nadal nie wiemy co tam jest...
No chyba ze w formularzu mozna wpisac cokolwiek, chocby "ala ma kota" ?
shoggy
tak, wpisujemy cokolwiek, np. "ala" w formularzu i pod tym kątem szukamy razem z tym słowem "on"
nospor
No dobra, ale w jakim kontekscie chcesz dodac to ON? Ma to byc na poczatku ala czy moze na koncu? A moze chcesz szukac z wyrazem "ala" i jednoczesnie "on" jako dwa oddzielne wyrazy? No i czy oba maja wystepowac razem czy ALBO ALBO ?
shoggy
Tak dokładnie, chcę żeby to były dwa oddzielne wyrazy, czyli szukam jednocześnie "ala" i "on" - oba mają występować, jeśli nie to nic się nie dzieje.
nospor
  1. if ( strpos($pathlogfile, $name) !== false && strpos($pathlogfile, 'on') !== false) {
  2. echo 'Kaboom, znalazles mnie!';
  3. }
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.