Jest strona http://www.90minut.pl/strzelcy.php?id=9327.
Cel: pobranie nazwisk piłkarzy z drugiej części od "strzelcy według drużyn". Po prostu, imię i nazwisko każdego strzelca do kolejnych elementów tablicy.
Jak to zrobiłem do tej pory:
Idiotycznie. Ale próbowałem. Znalazłem gdzieś w internecie funkcję, która potrafi zwracać fragmenty ciągów znajdujące się pomiędzy danymi "tagami" - początkowym i końcowym. No więc ustawiłem, żeby pobierało od " " (spacja) do "," (przecinek) - tak mniej więcej na stronie umiejscowione są nazwiska piłkarzy. Potem wywalałem z elementów tablicy wszystko przed ":", żeby usunąć nazwy klubów. Następnie wyrzuciłem "-" i cyfry. O dziwo, udało mi się w ten sposób pobrać ze strony wszystkie nazwiska strzelców, ale... poza ostatnimi w każdej linijce. Dlaczego? Bo po nich nie ma "," (przecinka)
Ogólnie wyszło mi coś takiego:
include("tekst.php"); function getContents($str, $startDelimiter, $endDelimiter) { $startFrom = $contentStart = $contentEnd = 0; $contentStart += $startDelimiterLength; if (false === $contentEnd) { break; } if ($chuj!="") $contents[] = $chuj; else $contents[]=$huj; $startFrom = $contentEnd + $endDelimiterLength; } return $contents; } $tablica = getContents($tekst, ' ', ',');
Pytania:
1. Jak pobrać z tego tekstu nazwiska strzelców, którzy są ostatni w linijce? Myślę, że można by to zrobić przeszukując tekst od końca, między znakiem nowej linii (/n czy tam /r, nie wiem właśnie), a przecinkiem lub spacją... kurde nie wiem
2. Jak zrealizować cel w ludzki sposób, bez robienia takich głupstw jak wyżej