Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dodawanie do bazy dwóch takich samych wpisów
Forum PHP.pl > Forum > PHP
unw
Witam. Tworzę mini katalog w php i mysql
Posiadam tabele:

1. id tytul url tresc trescwpis

Załóżmy dwóch użykotników dodaje wpis o tym samym tytule np. Moja ładna strona.
url automatycznie tworzy strukturę "moja-ladna-strona" i chcę aby drugi wpis z tym samym tytułem dodał parametr w urlach "moja-ladna-strona-2" załóżmy.
Tak aby te wpisy się nie dublowały względem url. Jak to zrobić?

pozdrawiam
nospor
Jesli ci uzytkownicy to redaktorzy/admini czy cos takiego, to drugi koles powinien dostac info zwrotne ze dany url/tytul jest juz zajety.
Jesli to jest jakis blog, gdzie masz wielu uzytkonikow i kazdy moze pisac na swoje konto, to moze lepiej do url dodawac poprostu nick/imie/cokolwiek identyfikujace tego uzytkownika/blog? Bo dodawanie nr2 do urla to lekkie nieporozumienie
unw
z tego co wiem, to wordpress posiada taką funkcję. Jeżeli są dwa takie same tytuły to url zmienia się dodając liczbę smile.gif
Da radę coś takiego zrobic?
nospor
Jak to mowia: jedzmy gowno, miliony much nei moze sie mylic wink.gif

Czyli nie odpowiesz na zadna z propozycji ktore wymienilem i nadal bedziesz szedl w to kiepskie rozwiazanie, ktore promuje rownie kiepski wordpress? Powodzenia smile.gif
unw
ok zrobiłem walidację, która sprawdza czy podany tytuł już istnieje smile.gif
W sumie masz rację, po co zapychać takimi samymi tytułami bazę, lepiej mieć unikalne wink.gif

Pozdrawiam biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.