Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Automatyczne odpalenie contructora w klasie abstracyjnej
Forum PHP.pl > Forum > PHP
piekarz
Witam.
Przykładowo mam taką konstrukcję klasy:
  1. class User extends BaseModel
  2. {
  3. }

Klasa "BaseModel" jest klasą abstrakcyjną i mam tam zdefiniowany konstruktor.
I czy jest możliwość że gdy tworzę obiekt klasy "User" to automatycznie jest odpalany konstruktor w klasie "BaseModel"?
Czy może nie da się tak zrobić i w klasie "User" (oraz innych rozszerzających klasę "BaseModel") zawsze muszę w konstruktorze dopisać "parent::__construct();"

Dziękuję
Pyton_000
A sprawdziłeś zanim zadałeś pytanie czy utworzenie nowego obiektu uruchomi konstruktor z klasy abstrakcyjnej?
nospor
No raczej sprawdzal, stad pytanie wink.gif

Generalnie, jak nadpisujesz jakas metode w klasie dziecka, to gdy chcesz odpalic te sama metode z klasy rodzica to musisz odpalic parent::. To samo tyczy sie konstruktora jako ze konstruktor to tez metoda, ino ze troche specyficzna wink.gif
Pyton_000
@nospor napij się kawy wink.gif

http://sandbox.onlinephpfunctions.com/code...05f98158328dde9
nospor
Pyton i viceversa.

Wyraznie napisalem, ze tak nalezy zrobic gdy nadpiszesz w dziecku metode rodzica. Logiczne jest ze gdy nie nadpiszesz, to wolana jest metoda rodzica tongue.gif
Pyton_000
Ale pytanie nie dotyczyło "Co zrobić jak w swojej klasie wstawię konstruktor i chcę odpalić tego z rodzica" tylko "Czy konstruktor z Abstract odpali się jak stworzę obiekt dziecka (bez konstruktora wg. przykładu)"
nospor
Wiem wiem. Oboje sie napijmy wink.gif
Pyton_000
Ja piję od rana biggrin.gif
nospor
A ja w zyciu nie wypilem ani jednej. Wyrabiasz srednia za nas dwoch wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.