Mam np zmienną $warszawa
chciałbym żeby niżej w kodzie przyjęła nazwę $moja_warszawa
<? $u_205="1000"; $rodzaj="u"; $srednica="200"; $dlugosc="5"; $wynik=($srednica+$dlugosc); $var1 = $rodzaj."_".$wynik; echo $var1; // wyświetli mi u_205; a chcę żeby mi podstawiło za u_205 = 1000 <- zmienna z samej góry // to poniżej nie działa $var1=$zmienna;
<? $u_205="1000"; $rodzaj="u"; $srednica="200"; $dlugosc="5"; $wynik=($srednica+$dlugosc); $var1 = $rodzaj."_".$wynik; $var1->{$zmienna}; //echo $var1->{$zmienna}; ?>
<?php class Word { public function __construct($single_word) { $this->single_word = $single_word; } public function __concat_str($str, $side = false, $space = false) { if($space === true) { $space = ' '; } else { $space = ''; } if($side === true) { return $str.$space.$this->single_word; } else { return $this->single_word.$space.$str; } } public function __set_color($col, $string) { return "<span style='color:$col;'>".$string."</span>"; } } function concat_str($concatenate_word, $string, $color = 'black', $allo1 = true, $allo2 = true) { $my_method1 = $concatenate_word->__concat_str($string, $allo1, $allo2); $my_method2 = $concatenate_word->__set_color($color, $my_method1); return $my_method2; } $concatenate_word = new Word('fish'); $concatenate_word = new Word('apple'); $concatenate_word = new Word('sand'); $concatenate_word = new Word('beach'); ?>