Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][PHP] Architektura pod aplikację Saas
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
parzol
Rozważam budowę aplikacji online (SaaS).

Chciałbym aby użytkownicy mogli zarejestrować się i zbudować swój landing page. Core aplikacji będzie wspólny. Myślałem o tym, aby każdy użytkownik posiadał oddzielną bazę danych dla siebie. W przypadku naniesienia zmian w kodzie wszyscy by automatycznie je otrzymali (jeden core). Pytanie tylko co jak na 100 klientów (instancji) będę musiał dokonać kilka indywidualnych poprawek/zmian pod Klienta.

Jak ugryźć taki problem?
markonix
Jakie korzyści ma przynieść tworzenie 100 osobnych baz danych?
parzol
Każdy klient ma swoją bazę więc dane nie są wymieszane. Bezpieczeństwo.

Poza tym na 100 klientów jeden może chcieć coś mieć customowego i wtedy jemu jednemu mogę zrobić modyfikację w jego bazie.
markonix
Prowadzę projekt typu SaaS gdzie jest ponad 100 klientów instytucjonalnych, każdy ma swoje dane, osobny adres www, osobną grafikę i indywidualne potrzeby. Wszystko jest na jednym "core" i jednej bazie.
Rozdzielanie aplikacji na 100 baz danych to tylko pozorne zabezpieczenie, jedynie przed czym zabezpiecza w mojej opinii to przed błędami programisty, który pozostawił lukę na wyświetlenie cudzych danych.
W przypadku ataków bezpośrednich na samą aplikację, to gdy core będzie miał dziurę to nie będzie miało to znaczenia na ile baz system jest rozdzielony.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.