Przejdę od razu do rzeczy:
function catchable($e) { if(get_class($e) === 'PDOException') restore_exception_handler(); throw $e; } function unknown($e) { } set_exception_handler('unknown'); set_exception_handler('catchable'); throw new Exception('Catch me!');
Kod zwraca Uncaught Exception.
Jest to dla mnie nieoczekiwane zachowanie z kilku powodów:
1. Nie ma przeciwwskazań do wywoływania innych funkcji (również user-defined) z samego callback'a
2. set_exception_handler wywołany z poziomu handler'a zwraca prawidłową nazwę callback'a, co oznaczałoby że ma dostęp do bieżącego stosu handler'ów
3. throw ostatecznie się wykonuje i dopiero domyślny handler kończy działanie
4. użycie restore_exception_handler poza handler'em daje oczekiwany rezultat
Nie wiem zatem czy jest to problem języka, mojej interpretacji zachowania tych funkcji, czy rodzaj zabezpieczenia przed pętlą wyjątków. W dodatku myślę, że w przypadku error'ów może dziać się analogicznie.
Macie może jakieś sugestie, dlaczego wyjątek nie trafia do poprzedniego handler'a? Jakieś alternatywy dla tej funkcjonalności (poza wywoływaniem unknown na końcu catchable)?
A komu to potrzebne?
Sam fragment kodu to oczywiście koncepcja. Zamiarem jest, aby każda klasa, w której będzie to potrzebne, posiadała odrębny handler, w którym obsługiwane będą wyjątki związane z tą klasą. Natomiast główny handler aplikacji wyłapywałby wszystkie pozostałe wyjątki, tak aby zakończyć działanie w bardziej wdzięczny sposób, niż robi to domyślny handler.
EDIT: Znalazłem jeszcze notatkę sprzed 5 lat. Jak zatem rozwiązujecie obsługę wyjątków i błędów w aplikacji, tak aby handling był rozproszony? Gotta catch 'em all?