Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: php5
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
luqmistrz
Mam mala prosbe...chcialbym sie pobawic w php...mysle o 5...Czy moglby ktos podac linki zkad moza sciagnac potrzebne oprogramowanie....
Bylbym wdzeczny rozniez, gdyby ktos dal mi jakiegos linka z ksiazka(do kupienia)ktora bedzie godna zakupu....wolalbym zeby byla po polsku....
A tak wogole..czy php5 jesttrudne do opanowania tongue.gif
offtopic.gif
hwao
Jak nie umiesz php4 to polecam ksiazki o nim wpierw poczytac (podstawy) php5 rozni sie sporo w klasach a podstawy sa identyczne jak w php4 (polecam zaczac sie uczyc php4 wpierw;-) ).
Ksiazki masz (duzo tematow bylo) a do nagrania to najlepiej jakos gotowa pacze
luqmistrz
hmm... jesli pdst sa identyczne to po co zaczynac php4....ja bede od pdst zaczynal:P....a mozesz powiedziec mi jeszcze co to sa klasy:P
hwao
Cytat(luqmistrz @ 2005-02-18 22:59:26)
hmm... jesli pdst sa identyczne to po co zaczynac php4....ja bede od pdst zaczynal:P....a mozesz powiedziec mi jeszcze co to sa klasy:P

Ksiazki z podstawami do PHP4 sa duzo lepiej napisane pozatym nie wiem jak tam z php5 (poddstawy) bo zadnej takowej nie czytalem
a w klasach to spore zmiany ale jak masz kompatytpilnosc to beda dzialac te co sie nauczysz w php4 (potem sie przesiadziesz na php5) ale to juz daleka przyszlosc ;-)
luqmistrz
dzieki winksmiley.jpg
Lamassu
Cytat(hwao @ 2005-02-18 22:41:52)
Jak nie umiesz php4 to polecam ksiazki o nim wpierw poczytac (podstawy) php5 rozni sie sporo w klasach a podstawy sa identyczne jak w php4 (polecam zaczac sie uczyc php4 wpierw;-) ).

Podstawy między php4 a php5 się różnią. NIewiele ale chociażby sposób pobierania danych z formularza, sesji, cookies...
hwao
Cytat(Lamassu @ 2005-04-22 16:23:11)
Cytat(hwao @ 2005-02-18 22:41:52)

Podstawy między php4 a php5 się różnią. NIewiele ale chociażby sposób pobierania danych z formularza, sesji, cookies...

blink.gif blink.gif blink.gif
Moze ja nie doedukowany jestem dry.gif tongue.gif

Pewnie Ci chodz o reg glob off smile.gif

$_POST etc jest juz od PHP4 (dokladnego nrku wprowadzenia nie pamietam:) )
i jest to standart ktorego nalezy sie trzymac:)
kszychu
Cytat(Lamassu @ 2005-04-22 15:23:11)

blink.gif To w php5 nie ma $_GET, $_POST, $_SESSION itp? WIęc jak siępobiera te dane?
SongoQ
Cytat
To w php5 nie ma $_GET, $_POST, $_SESSION itp? WIęc jak siępobiera te dane?

Odwolujesz sie do obiektu. Zartuje oczywiscie - ale szczerze mowiac to by bylo cos, moze domyslnie bedzie w php 6.
Diwi
Wracając do tematu jeżeli chcesz kupić fajną książke o php 5 to polecam
"php i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty. Wydanie trzecie"

Co do serwera to z gotowych paczek do wyboru masz Krasnala (obsługuje php 4 i php 5 jest przełącznik) albo WebServ (Samo php 5)

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.