https://www.youtube.com/watch?v=LC9GaXkdxF8
Wolałbym OOP a nie procedular, ale filmik bardzo fajny. Następnie zrobiłem sam swoją bazę do swojej para-przeglądarkowej gry.
Jak inaczej, używać zapytania do bazy po zalogowaniu, kiedy pobrałem tylko ID użytkownika i nie tworzyć więcej zmiennych $_SESSION[''].
O co mi chodzi, chodzi mi o to, że tylko w akcji=login.inc.php użyty jest sposób $row tylko i wyłącznie w jednym pliku, który jest potrzebny do zalogowania użytkownika:
mysqli_stmt_bind_param($stmt, "ss", $login, $login); mysqli_stmt_execute($stmt); $result = mysqli_stmt_get_result($stmt); if($row = mysqli_fetch_assoc($result)){ $pwdCheck = password_verify($password, $row['password']); if ($pwdCheck == false){ } else if ($pwdCheck == true){ $_SESSION['userId'] = $row['id'];
Jestem teraz na swojej stronie głównej, sesja wystartowała, posiadam teraz w SESJI ID USERA ($_SESSION['userID']) i nic więcej jak teraz to wykorzystać aby mieć dostęp do wiersza użytkownika o ID=x.
Wcześniej tworzyłem $_SESSION ale to bez sensu, chciałbym bezpośrednio do bazy się odwołać, a zmiennych nie stworze
<body> <nav> <ul> <li><a href="index.php">Główna</a></li> <li><a href="aboutgame.php">O grze</a></li> </ul> </nav> <?php echo '<div id="logout"> Character name: '; echo '<br> <br> Armor:<br> Vitality: <button type="submit" class="button" name="addstat2">+</button><br> Intelligence: <button type="submit" class="button" name="addstat3">+</button><br> <form action="includes/logout.inc.php" method="post"> <button type="submit" class="button" name="logout-submit">Logout</button> </form> </div> '; } else { echo' <div id="login"> Logowanie<br><br> <form action="includes/login.inc.php" method="post"> <input type="text" name="login" placeholder="login"> <input type="password" name="password" placeholder="password"><br> <button type="submit" class="button" name="login-submit">Login</button> </form> Zapomniałem hasła </div> <br><br><br><br> <a href="signup.php"><div class="regnow">Zarejestruj się!</div></a> '; } ?>