Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL]TINYTEXT a INT
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gloweres
Hej, proste i krótkie pytanko. Posiadam baze z około 50 kolumnami i dotychczas wszystkie kolumny miałem typu tinytext. Kolumny są typu Imię, nazwisko, składka za 2009 rok, nr telefonu, emial itp...
Pytanie jest następujące: mogę zostawić wszędzie tinytext? Bo w sumie narazie wszystko działa ale czy odczuje różnice wydajności przy 2 tysiącach osób w bazie? Czy warto składki zamienić na SMALLINT (kwoty do 500 zł są tam wpisywane) czy zostawić te tinytext... Tak samo z daty, po prostu na stronie wpisuje sobie date i zapisywana jest jako tinytext. Jak powinienem coś zmienić to dlaczego jak wszystko mi działa na tinytext. Tak samo tam gdzie odpowiedzi TAK/NIE to VARCHAR (3) zastosować czy mogę zostawić tinytext i jaka na dobrą sprawę jest różnica oprócz kb. Dodatkowo mam np kod pocztowy i lepiej VARCHAR (5), tinytext czy int haha.gif Trudno znaleźć info w necie co najlepiej używać dla wydajności i małego rozmiaru bazy
nospor
ZMien i sie glupio nie pytaj tongue.gif
Zacznij tworzyc bazy poprawnie to sobie dobrych nawykow wyrobisz.

A TAK/NIE to nie zadne VARCHAR(3) tylko TINYINT z wartosciami 0 - nie, 1 - tak
gino
trochę oftopic ale: nie bazę z 50 kolumnami tylko tabelę z 50 kolumnami. Wyrabiaj również poprawne słownictwo.

gino
gloweres
Dziękuje za odpowiedzi smile.gif
nospor
1) VARCHAR
2) Cos ty sie tego tinytext przyczepil? Daj varchar
3) Ucz sie optymalizowac dane. Jak cos moze byc 0 albo 1, to po grzyba ma to zajmowac 3 bajty jak moze 1? Ma byc tinyint i tyle w temacie.

To nie jest sztuka dla sztuki, to sa normalne optymalizacje, pomaga to w wyszukiwaniu danych itp. Ok, moze teraz masz 2 000 osob w bazie i nie zobaczysz roznicy. No ok, to po grzyba zakladasz ten temat? Albo sie chcesz czegos nauczyc albo nie. Jak chcesz, to sluchaj co mowia wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.