Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] Rózniaca między kolumnami w tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gloweres
Przepraszam za taką ilość postów ale ciężko znaleźć konkretny artykuł w internecie ze spersonalizowanymi pytaniami stąd np ten post z zapytaniem.
Bardzo dziękuje za pomoc w poprzednich postach ale mam kilka następujących pytań:
1) Jak mam krótkie odpowiedzi typu miejscowość to lepiej zastosować VARCHAR o maksymalnej wartości np 20 czy tinytext (i tak zdefiniuje w formularz ilość maksymalnych znaków)
2) numery telefonów najlepiej dodawać jako INT czy tak samo VARCHAR (12) czy tinytext
3) I głupie pewnie pytanie ale przy bazie na 2 tyś osób z 50 kolumnami w tabeli jest różnica czy tam VARCHAR(3) na tak/nie lub tinyint na 0/1
4) Mam na hostingu do wybrania MySQL lub forka MariaDB, czytałem, że przy ogromnych danych jest różnica 10% wydajności ale jak jużjest do wyboru to chyba lepiej MariaDB?
5) jak mam smallint (1) lub smaillint (2) lub smallint (3) to jaka jest różnica? Bo W każdej z tych kolumn mogę wpisać liczbę największą 32767
Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź smile.gif
Pyton_000
Od tyłu:
- żadna (poczytaj o zero fill)
- Percona Server
- żadna, rób jak ci wygodnie - tinyint będzie prostrze
- varchar(15)
- varchar
nospor
Kontynuuuj jeden watek
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.